sâmbătă, 6 august 2011

Pelerinaj pe Muntele Ceahlău de Schimbarea la Faţă


Pelerinii din toată ţara sunt aşteptaţi pe 6 august la hramul Mănăstirii "Schimbarea la Faţă" şi "Binecredinciosul Ştefan cel Mare şi Sfânt" de pe Muntele Ceahlău. Aşa cum este tradiţia din ultimii ani, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic va începe din ajunul praznicului Schimbării la Faţă cu slujba Privegherii şi va continua pe 6 august cu Ceasurile şi Sfânta Liturghie.

An de an, credincioşii de toate vârstele îşi îndreaptă paşii spre aşezarea monahală de pe Muntele Ceahlău în ziua de 6 august. Fie că este soare sau ploaie, oamenii parcurg pe jos câţiva kilometri, pe urmele sihaştrilor de altădată. "Rugăciunile a sute de sihaştri care au vieţuit de-a lungul vremii pe Muntele Ceahlău şi puţina noastră jertfă, nădejde şi dragoste formează pregustarea împărăţiei cerurilor, spre care suntem chemaţi să ne silim pentru că aceasta este moştenirea noastră", spunea Înalt Preasfinţitul Teofan anul trecut în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău.

Mănăstirea "Schimbarea la Faţă" de pe Muntele Ceahlău a fost ridicată în memoria sihaştrilor, călugări şi călugăriţe, care s-au nevoit în aceste părţi de-a lungul veacurilor, coborând prin rugăciune cerul pe pământul Moldovei şi înălţând sufletele oamenilor în împărăţia lui Dumnezeu. Biserica s-a ridicat prin contribuţia credincioşilor din comuna Ceahlău şi din alte localităţi din împrejurimi, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cu osteneala părintelui Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, şi a vieţuitorilor din această mănăstire. Transportarea materialelor necesare pentru construcţia bisericii s-a realizat cu ajutorul elicopterului, prin cheltuiala Armatei Române şi a Prinţului Dimitrie Sturdza. Sfinţirea sfântului lăcaş de pe Ceahlău a avut loc în anul 1993. (C. Ciofu)

Niciun comentariu:

afişări de pagină