vineri, 12 august 2011

Icoana unicat La 20 km de Botosani, in Manastirea Sihastria Voronei, o icoana a Maicii Domnului sparge canoanele bisericii. Pentru prima data in iconografia romaneasca, Fecioara e reprezentata tinandu-si Fiul de mana si nu in brate, asa cum sunt toate icoanele ce o reprezinta pe Maica Domnului. Pictura nu a fost niciodata restaurata si se pastreaza in stare perfecta. Calugarii cred ca icoana e facatoare de minuni intrucat din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevarate. Icoana a fost pictata in 1875, in urma unei revelatii avute de unul din calugari. Ea simbolizeaza intrarea Fecioarei in templu, de mana cu Fiul Sau, Iisus. Un fapt cu totul deosebit este acela ca din orice colt al schitului admiri icoana ai senzatia ca Maica Domnului te priveste direct in ochi.
Între reprezentările Maicii Domnului, la mănăstirea Sihăstria Voronei se află o icoană care o înfăţişează cu Pruncul de mână.
Icoana Maica Domnului cu Pruncul de Mână Este o icoană unică între
icoanele de acest fel şi, totodată, unică în ţara noastră prin forma de reprezentare, pictată de schimonahul Vladimir Machidon, vieţuitor în această mănăstire, între anii 1861-1876. Putem considera că pictorul, prin această reprezentare, a căutat să sugereze mamelor că au datoria de a îndruma şi călăuzi copiii pe căile întortocheate ale vieţii, lăsându-le totodată şi posibilitatea de a-şi manifesta liberul arbitru. Altă interpretare ar putea fi Întoarcerea din Egipt sau Maica Domnului cu Pruncul străbătând lumea. Părerile sunt împărţite.


O caracteristică a acestei icoane este faptul că, privitorul are senzaţia sau certitudinea, depinde de starea sufletească în care se află atunci când o priveşte din faţă, că Maica Domnului îşi aţinteşte ochii asupra lui.
Icoana nu a fost restaurată niciodată şi, deşi culorile şi-au mai pierdut din strălucirea de început, chipul Maicii Domnului şi al Mântuitorului îşi păstrează claritatea peste ani.

Niciun comentariu:

afişări de pagină