joi, 12 mai 2011

COMUNICAT: Sfanta Chinotita a Sfantului Munte Athos este impotriva obligativitatii actelor de identitate electronice si recomanda credinciosilor actele de identitate fara cip


Comunicat al Sfintei Chinotite a Sfantului Munte Athos cu privire la guvernarea electronica si cardul cetateanului
Ca urmare a depunerii in Parlamentul Grec a proiectului de lege privind „Guvernarea electronica” si, implicit, cardul cetateanului ce urmeaza a fi emis dupa adoptarea acestei legi, Sfanta Chinotita a Sfantului Munte doreste sa semnaleze urmatoarele:
Cardul cetateanului identifica personalitatea cetateanului si il converteste pe acesta intr-un numar din cadrul sistemului guvernarii electronice…
- Toti cetatenii sunt, de acum, inregimentati intr-un sistem electronic care controleaza si prelucreaza datele vietii personale (activitatea economica, chestiunile legate de sanatate si de munca, comportamentul social etc.) anuland practic libertatile acestora.
- Deoarece sistemul acesta are capacitatea de a se reprograma cu usurinta, consideram ca este real pericolul, pentru toti crestinii, de a li se viola libertatea constiintei religioase, privandu-i astfel de posibilitatea marturisirii credintei si propovaduirii Evangheliei lui Hristos, in mod liber.
- De asemenea, fiindca autoritatea utilizarii acestui sistem este incredintata unor entitati non-definite in ceea ce priveste caracterul lor public sau privat (nn. prin directiva a UE datele vor fi stocate in Israel), carora li se ofera posibilitatea de a adauga sau elimina date din cardul cetateanului, este posibila chiar si eventualitatea folosirii in necunostinta de cauza a unor simboluri anticrestine de catre credinciosi.
Pentru toate aceste motive mai sus aratate, Sfanta Chinotita a Sfantului Munte isi exprima profunda ingrijorare si inainteaza Guvernului Elen rugamintea calduroasa de a nu continua demersurile pentru emiterea cardului cetateanului, recomandand crestinilor sa foloseasca actualele acte de identitate.
Suntem impotriva aplicarii obligatorii a acestui tip de card de identitate.
Ca si crestini ortodocsi nu trebuie sa uitam ”ca Cel care este-n voi e mai mare decat cel ce este-n lume” (I Ioan 4, 4)[1] si ca Hristos a „biruit lumea” (Ioan 16, 33), insa aceasta nu antreneaza si consimtamantul nostru fata de practici obligatorii si contrare libertatii umane.
Ne rugam din tot sufletul ca Doamna noastra Nascatoarea de Dumnezeu, Aparatoarea si Supraveghetoarea Sfantului Munte sa dea poporului evlavios al patriei noastre puterea de a razbate in toate greutatile vietii si mai ales in conjunctura dificila prin care trecem.
† Toti reprezentantii si staretii din sinaxa comuna a celor 20 de Sfinte Manastiri ale Sfantului Munte.

Niciun comentariu:

afişări de pagină