joi, 23 iunie 2011

Biserica Vovidenia in sarbatoare: Premii pentru copii, Sf. Liturghie in ziua hramului, sarmalute pentru crestini si Sf. Maslu cu 7 preoti!

Biserica Vovidenia din Botosani va marca, incepand din aceasta seara, cel de-al doilea hram al lacasului - Nasterea Sf. Ioan Botezatorul, sarbatoare inscrisa in calendarul crestin-ortodox cu data de 24 iunie. 

Joi seara, crestinii sunt asteptati laslujba de Vecernie, cu Litie, dupa care slujitorii bisericii vor imparti saracilor sarmalute de post.

Sarbatoarea continua vineri dimineata, de ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, cand se vor oficia Utrenia si Sfanta Liturghie.

La sfarsitul slujbei vor fi premiati copiii care au participat la actiunile "Hristos impartasit copiilor" si "Alege scoala", iar la final credinciosii vor fi cinstiti cu o masa de post.

Vineri seara, de la ora 21.30, in Biserica Vovidenia se va oficia slujbaSfantului Maslu cu 7 preoti.


Biserica Vovidenia, istorie si prigonire! 


Biserica Vovidenia se afla la intersectia strazii Cuza Voda cu Mihail Kogalniceanu si poarta hramurile "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" si "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul".

A fost construita intre anii 1834-1838, ctitorie a familiilor de boieri Carstea si Varlaam, in timpul domniei lui Mihai Grigore Sturza.

Intrarea in biserica remarca un element  de unicitate: usa de la intrare, din metal, de o masivitate rar intalnita, cu motive florale simpliste care converg spre centrul unei rozete. Usa este originala din anul 1834, cu inchizatoarele in stare perfecta de functionare. Biserica este monument istoric de arhitectura, remarcandu-se prin masivitate si frumusete arhitectonica.

In perioada 1951-1971, biserica a fost inchisa de autoritatile locale, in acest timp locasul suferind mari distrugeri. In anul 1971, Pr. Dascalescu a depus eforturi deosebite pentru deschiderea, curatirea, repararea si dotarea bisericii pentru a fi redata slujirii cultului divin, parintele nevoindu-se apoi aici pana in anul 1986, cand a trecut la Domnul.

Din 1986 pana in anul 2003, la Biserica Vovidenia a slujit apoi Pr. Viziteu Gheorghe, perioada in care s-au executat lucrarile de consolidare si reparatii capitale exterioare ale bisericii. Din anul 2003, preotul paroh al Bisericii Vovidenia este parintele Partenie Apostoaie, care slujeste alaturi de parintele Gheorghe Viziteu. 


Sf. Ioan Botezatorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament!

La 24 iunie, Biserica ortodoxa sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, considerat ultimul mare profet al Vechiului Testament, cel care a avut misiunea de a pregati poporul iudeu pentru venirea Mantuitorului, fiind totodata si Botezatorul Domnului Iisus Hristos.

Nasterea fiului arhiereului Zaharia si al cuvioasei Elisabeta, verisoara Maicii Domnului, este vestita de catre arhanghelul Gavriil, dupa ce Domnul s-a indurat de rugaciunile celor doi soti si le-a daruit un prunc minunat, chiar daca acestia erau "inaintati in zile".

Sfantul Ioan Botezatorul este cel dintai sfant cinstit de intreaga Biserica crestina cu o sarbatoare liturgica speciala, inca din cele mai vechi timpuri, el fiind mai mult decat un profet, dupa cum a spus insusi Mantuitorul.
 

Niciun comentariu:

afişări de pagină