vineri, 20 mai 2011

Basescu vrea regionalizarea Romaniei. Va face presedintele jocul ungurilor, acceptand regiunea Tinutul Secuies



Desfiintarea judetelor si impartirea administrativa a Romaniei pe regiuni revin in discursul lui Traian Basescu, seful statului anuntand ca va demara discutiile cu partidele politice, astfel incat teritoriul sa fie restructurat pana in anul 2012.“Tara, asa cum este organizata, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafete mult prea mici, ma refer la judete, si avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judet ca un drum sa fie de la sud la nord, iar judetul urmator vrea unul de la est, la vest, ca pe acolo, pe Valea Trotusului, sunt primarii lui. Va trebui sa reorganizam administrativtarapentru a permite investitiilor sa se deruleze” ,a precizat Basescu, joi, la o intalnire pe teme economice, subliniind ca masura este necesara in ciuda faptului ca nu va fi acceptata prea usor de populatie.
Declaratiile presedintelui vin in contextul in care un proiect de lege referitor la impartirea tarii in 16 regiuni se afla deja in dezbaterea Parlamentului. Initiativa, apartinand grupului UDMR, a fost deja aprobata de Senat, prin adoptare tacita, aflandu-se de trei luni in atentia deputatilor.
Cel mai sensibil punct al initiativei este cel care priveste reunirea judetelor Mures, Harghita si Covasna intr-o singura regiune, care ar reconstitui in linii mari regiunea istorica a Tinutului Secuiesc. Transilvania ar include, in total, sase regiuni: Arad-Caras Severin-Timisoara, Bihor-Salaj-Satu Mare, Hunedoara-Alba, Sibiu-Brasov, Maramures-Cluj-Bistrita Nasaud si Harghita-Covana-Mures.
Moldova ar fi structurata in trei regiuni, stergandu-se din punct de vedere administrativ delimitarea istoica cu Muntenia: Suceava-Botosani, Iasi-Neamt-Bacau-Vaslui, Braila- Galati-Vrancea-Buzau.
Alte sapte regiuni ar urma sa prinda contur in urma reorganizarii judetelor din sudul tarii: Dolj-Mehedinti-Olt, Gorj-Valcea, Arges-Dambovita-Prahova, Giurgiu-Teleorman, Calarasi-Ialomita, Constanta-Tulcea si Bucuresti.
La mai bine de trei luni de cand a trecut de pe masa senatorilor pe cea a deputatilor, proiectul semnat de catre toti parlamentarii UDMR se afla in stand-by, asteptand intrarea pe ordinea de zi a Comisiei de administratie.
“Noi am gandit aceste regiuni statistice care trebuie redesenate. Insistam pe varianta depusa de noi. Sustinem in continuare ca Mures, Harghita si Covasna ar trebui sa fie o regiune, dar subliniez ca nu este vorba de o impartire in functie de componenta etnica, ci in primul rand traditii si de zona geografica, asa cum, de exemplu, avem zona Fagarasului”, a precizat pentrugandul liderul deputatilor UDMR, Mate Andras-Levente, adaugand ca tinta initiativei coincide ca termen cu cea a presedintelui Basescu: “Deocamdata, din februarie pana acum, acest subiect nu a fost o tema in discutie in coalitie, dar se vor mai duce tratative. Pana in 2012 proiectul trebuie adoptat, iar Parlamentul este cel care va decide prin vot”.
 sursa: gandul.ro

Niciun comentariu:

afişări de pagină