duminică, 12 februarie 2012

Imagini din viata si istoria parohiei Timus


Din istoria satului Timus
panorama satului
      Stravechi pamant romanesc, satul Timus este asezat pe cursul inferior al raului Volovat la confluenta cu Valea Rachitei in campia Moldovei in judetul Botosani. Inceputurile vietii pe aceste meleaguri se pierd in negura vremurilor, in paleolitic, deoarece se aflau  in apropiere asezarile arheologice de la Malul Galben -Mitoc ce dateaza cu mult timp I.Hr. Din punct de vedere al atestarii documentare este un sat aparut in Evul Mediu sec. al XV-lea in timpul domniei marelui voievod Stefan cel Mare pe la 1489-1490.
     Numele satului vine de la boierul Timus care a primit aceasta mosie ca rasplata pentru faptele sale din partea domnitorului. In decursul istoriei oamenii acestor locuri au facut parte din statul medieval Moldova iar din 1859 din Romania. La sfarsitul sec. al XIX-lea gasim satul Timus  facand parte din comuna Mitoc, regiunea Prutul de Jos, judetul Dorohoi. La inceputul sec. al XX-lea satul este arondat comunei Avrameni, judetul Dorohoi. In perioada comunista a facut parte din raionul Saveni, regiunea Suceava iar apoi din 1968 comuna Avrameni judetul Botosani ca si astazi.

biserica satului
      Cat despre biserica satului nu se stiu prea multe lucruri, dar cert este faptul ca biserica a inceput a se construi in anul 1956, sub pastorirea preotului Alexandru Tiuleasca de atunci, iar construirea ei a durat 2 ani, pana in 1958 cand a fost si sfintita de catre Justin Mitropolit al Moldovei si Sucevei, pe atunci. Datorita faptului ca posibilitatile materiale ale oamenilor au fost reduse iar satul destul de mic, biserica a fost cladita din chirpici. De remarcat este faptul ca oamenii de aici au avut o credinta vie si o religiozitate aparte deoarece din cele 3 sate din imprejurimi, Zoitani, Panaitoaia si Dimitrie Cantemir, Timusul a fost primul sat care a avut biserica.
      De aici reiese faptul ca, credinciosii acestui sat au fost superiori prin faptul ca l-au cautat pe Dumnezeu din timp si au dorit sa-i aduca slava si cinste tocmai in lacasul pe care l-au ctitorit. La construirea Bisericii au contribuit in proportie de 90 % oamenii din sat. Pana nu demult biserica satului a fot neincapatoare la majoritatea slujbelor deoarece erau prezenti credinciosi veniti din celelalte sate fara biserici.
     Timusenii, oameni de toata cinstea au iubit dintotdeauna preotii care le-au slujit, iar in memoria lor au ramas cativa slujitori ai altarului deosebiti. Dintre ei amintim pe cei care au lasat urme adanci in istoria satului si a Bisericii:  Pr.Constantin Butureanu care era numit pe satul Liveni;  Pr.Trifon Loghinoaie care era paroh la biserica din Sadoveni;  Pr Gheorghe Melesteanu, paroh la Adaseni;  Pr.Valeriu Segadim numit pe, parohia Flondora, sub pastorirea caruia s-a tencuit Biserica pe dinafara in praf de piatra, au fost donate Bisericii: Sfanta Evanghelie in anul 1987, Sfinte Vase, carti de slujba etc.
     In data de 6 iunie 2010, din dragostea si purtarea de grija a Ps. Calinic Botosaneanul,  Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, a fost hirotonit primul preot paroh al satului in persoana Pr. Vascu Costel-Florin, astfel satul Timus trecand de la pozitia de filie la rangul de parohie de sine statatoare. In prezent satul Timus numara 90 de familii si cca. 250 de credinciosi, apartinand toti cultului crestin-ortodox.
Pr. Paroh Vascu Costel Florin împreună cu credincioși Biserici
BISERICA ,,SFINTII ARHANGHELI ''- DIN SATUL TIMUS, JUDETUL BOTOSANI DORESTE SA ACHIZITIONEZE UN CLOPOT MARE IN JUR DE 200 KG PENTRU SFINTELE SLUJBE. VALOAREA ACESTUIA AJUNGE UN JUR DE 20.000 LEI. DACA ESTE CINEVA CARE NE POATE AJUTA CAT DE PUTIN PENTRU A CUMPARA ACEST CLOPOT PENTRU SFANTA BISERICA, MA POATE CONTACTA LA ACEASTA ADRESA SAU LA NUMARUL DE TEL 0751989844. JERTFA VOASTRA NU VA FI IN ZADAR DEOARECE UN CLOPOT ESTE UN LUCRU SACRU AL BISERICII, CARE PRIN BATAIA LUI NE INSOTESTE RUGACIUNILE INAINTEA LUI DUMNEZEU.( PREOT COSTEL)

Niciun comentariu:

afişări de pagină