vineri, 11 noiembrie 2011

Ajuta un medic sa salveze vieti

Si-a dorit inca de mic sa vindece oameni. Are nevoie, acum, ca noi toti sa-l ajutam sa se vindece.
Catalin Sandu are 25 de ani si este proaspat absolvent al Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF „Carol Davila”, promotia 2011. El este colegul si prietenul nostru iubit, studentul devotat despre care nimeni n-ar fi crezut cu cateva luni in urma ca imediat dupa sustinerea examenului de licenta va avea de infruntat un alt examen, cu mult mai greu si cu o miza infinit mai mare: propria lui viata.

Pana in luna mai a acestui an, Cata a fost ca oricare dintre noi. Apoi totul s-a schimbat. In urma unui meci de ping-pong, s-a lovit de coltul mesei. Un incident minor, dar care a avut ca urmare aparitia unei dureri vagi abdominale, durere care avea sa-l duca la medic pentru investigatii. S-a descoperit atunci la nivelul fosei iliace stangi, in urma examenului ecografic, o formatiune catalogata drept hematom survenit in urma unui traumatism usor. Restul investigatiilor si analizelor nu au decelat nimic anormal, iar Catalin a mers acasa destul de linistit, cu recomandarea de a se prezenta din nou la control doar daca se va amplifica durerea sau vor aparea alte simptome.

Lucrurile au parut sa se opreasca aici si colegul nostru s-a intors la viata obisnuita de student in febra pregatirilor pentru examenul de licenta. Dar durerea a devenit mai intensa. Apoi si mai intensa. Alarmat, Cata s-a intors in luna iulie la spital pentru investigatii suplimentare. Ecografia si examenul CT(tomografia computerizata) efectuate cu aceasta ocazie au fost sugestive pentru hematom, decizia fiind de urmarie in continuare si de interventie chirurgicala in caz de agravare a simptomelor dureroase.

Pentru ca durerile devenisera tot mai greu de suportat si Cata depindea de analgetice ca sa le faca fata, la sfarsitul lunii iulie s-a efectuat o punctie evacuatorie, cu plasarea unui tub de dren mentinut timp de 3 saptamani.
Simptomele s-au atenuat si, din nou, lucrurile pareau sa se aseze pe un fagas normal, dar la sfarsitul lui august acestea s-au agravat dramatic. Cata avea nevoie de doze din ce in ce mai mari de analgetice. Pregatirea pentru licenta a devenit o adevarata corvoada. Noi toti cei care l-am vazut la licenta am ramas socati de cat de mult slabise si de cat de obosit arata. Cu toate astea, nimeni nu a inteles cu adevarat prin ce trecea colegul nostru sau ce tragedie avea sa urmeze pentru el.

Cosmarul nu s-a lasat mult timp asteptat. A doua zi dupa examenul de licenta, pe 15 septembrie, Cata a fost operat. In urma interventiei chirurgicale s-a pus pentru prima oara problema unui cancer. Suspiciunea era de sarcom, pe baza aspectului gelatinos din plaga. Interventia a fost radicala, s-au excizat in totalitate tesutul aparent tumoral si margini din tesutul normal alaturat, margini de siguranta. Norocul, daca il putem numi asa, a facut ca tumora sa nu fi invadat la acel moment cavitatea abdominala, fiind relativ localizata.

S-au prelevat probe din tesutul excizat, care au fost trimise catre laborator pentru diagnosticul final. Acesta s-a pus in urma examenului histopatologic si imunohistochimic: Tumora desmoplazica cu celule mici rotunde (DSRCT). Socul a fost aproape de nesuportat: colegul nostru suferea de una dintre cele mai agresive si rare tipuri de cancer (doar 200 de cazuri in lume, din 1989, cand a fost prima oara diagnosticat si pana in prezent).

Am asteptat cu sufletul la gura evolutia si, din pacate, vestile nu au fost deloc placute. La 4 saptamani de la operatie, examenul PET, una dintre cele mai moderne metode imagistice de examinare, a relevat recidiva tumorala, cu dimensiuni de 13/7 cm, cu extensie in aripa osului iliac. Tumora excizata reaparuse cu si mai multa agresivitate, invadand de data asta oasele. Acest motiv a facut ca durerile lui Cata sa devina de neconceput, la limita suportabilitatii umane. La momentul actual, el este imobilizat la pat, extenuat moral si fizic, ceea ce face ca terapia oncologica se devina o necesitate de urgenta.

Desi doar 5 centre din lume au experienta cu astfel de cazuri, iar supravietuirea la pacientii cu acest tip de sracom este de numai 15%, exista o clinica in Germania care il poate vindeca pe colegul nostru. Clinica de Oncologie si Hematologie a Spitalului Universitar Freiburg a tratat cu succes 2 pacienti, considerati vindecati in prezent, desi continua chimioterapia. Este cea mai buna sansa pentru Cata in momentul acesta. El se afla la Freiburg, urmand sa inceapa cat mai curand tratamentul chimioterapic.

Lipsa unui protocol terapeutic standard, urmare a raritatii acestei tumori, face extrem de dificila evaluarea costurilor pe care le presupune tratamentul complet. Acesta implica radioterapie, chimioterapie si transplant cu celule stem. Medicii de la clinica din Freiburg ne-au transmis o suma de inceput de 150 000 de euro. Vor urma, cel mai probabil, si alte interventii, insotite de alte costuri, care vor atinge in mod evident valori extrem de ridicate. Chiar daca nu stim exact despre ce suma finala vorbim, stim ca tratamentul este unul complex si de durata, care va necesita internarea in spital pentru luni de zile. Si mai stim ca pe Cata il doare foarte tare.

Suferinta lui si afectiunea pe care i-o purtam, dar si convingerea ca devotamentul si dragostea fata de medicina si de oameni pe care le-a manifestat in timpul celor 6 ani de facultate au nevoie de o sansa de a se materializa, ca el are nevoie de o sansa la vindecare pentru a vindeca, la randul lui, pe altii sunt motivele care ne-au determinat sa va cerem sprijinul financiar si moral in aceste clipe grele.

Familia lui Catalin si noi toti, colegii si prietenii lui, avem nevoie de ajutorul dumneavoastra pentru a putea suporta costurile tratamentului si pentru ca acesta sa se poata efectua in timp util. Fiti alaturi de noi si de Cata, doar impreuna ii putem oferi o sansa la viata!

Cei care doresc mai multe informati le poate gasi pe : http://drcatalinsandu.com/


Cine doreste sa-l ajute o pot face:

EURO:
RO03RNCB0079124149020002 DOLARI:
RO46RNCB0079124149020004 RON:
RO30RNCB0079124149020001 GBP:
RO62RNCB0079124149020007

SWIFT: RNCBROBU (valabil pentru toate conturile)

BANCA: BCR, B-dul Basarabia, Nr. 156, Sector 3, Bucuresti
Conturile sunt deschise pe numele Unga Raducu (tatăl lui Catalin).

Teledon

0900 900 080
10 euro/apel

Numar valabil doar în reţeaua Romtelecom între 20 octombrie 2011 - 6 ianuarie 2012.

Niciun comentariu:

afişări de pagină