sâmbătă, 3 septembrie 2011

UN MEDIC RENUMIT ŞI UN SUFLET MARE – Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca – (1930 - 2011)

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca, sâmbătă, 3 septembrie 2011:

Trecerea la cele veşnice a eminentului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca lasă un gol în inimile multor generaţii de studenţi şi ale tuturor celor pe care i-a operat și i-a salvat de la moarte.

Medicul Alexandru Pesamosca este nu doar un nume mare al chirurgiei pediatrice româneşti, ci și fondator de școală medicală.

S-a născut în 14 martie 1930 la Constanţa, a absolvit Facultatea de Medicină Generală în 1954 la Bucureşti.

După absolvirea facultăţii a fost repartizat la Niculeşti-Jianu, un sat de lângă Feteşti, unde rămâne până în 1957, după care s-a transferat la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucureşti, aici activând timp de 27 de ani, până în anul 1984, când s-a mutat la Spitalul Budimex, viitorul spital “Marie Curie” din Bucureşti. La acest spital, a fost şeful Clinicii de chirurgie și ortopedie pediatrică până la pensionare (2006). Medicul Alexandru Pesamosca a făcut operaţii în premieră și a salvat foarte mulţi copii. Competent şi credincios, el a efectuat aproximativ 45.000 de operaţii în întreaga sa carieră având credinţa nestrămutată că medicul operează, dar Dumnezeu vindecă. A făcut operaţii chirurgicale în România, China, Franţa, Italia, Republica Moldova etc.

În anul 1993, a devenit membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din Bucureşti.

După mărturiile colegilor și ale multora dintre cei operaţi şi salvaţi de medicul Alexandru Pesamosca, acesta nu a primit niciodată vreun ban de la pacienţi sau de la rudele lor pentru operaţiile efectuate sau pentru îngrijirea post-operatorie. Ştia că marea bunătate a sufletului nu se răsplăteşte cu bani, ci cu bucuria faptei bune!

Greu încercat de pierderea soţiei sale, cu 12 ani în urmă (1999), şi de pierderea ambilor fii, răpuşi de boli incurabile, el s-a retras în spital, locuind într-o cămăruţă, fostă debara, aproape de sala de operaţie. Aici şi-a trăit ultimii ani ai vieţii, aproape de pacienţii, studenţii şi medicii pe care i-a iubit și i-a sfătuit până în ultima clipă a vieţii sale.

O viaţă trăită în modestie şi plină de fapte bune, dar şi încercată de suferinţă, a avut doctorul Alexandru Pesamosca, alintat de copii şi apropiaţi cu apelativul “Tata Pesi” şi „Îngerul copiilor”, întrucât simţeau şi admirau multa sa bunătate sufletească.

Unind ştiinţa medicală cu bunătatea sufletului, medicul profesor Alexandru Pesamosca a arătat, prin personalitatea şi activitatea sa, cum mâinile medicului priceput şi bun la suflet devin mâinile iubirii lui Hristos pentru oamenii suferinzi.

Cu multă gratitudine amintim aici şi faptul că Profesorul Alexandru Pesamosca a contribui mult la construirea bisericii Spitalului „Marie Curie” şi a altor biserici şi mănăstiri. Astfel, el a promovat atât vindecarea trupului, cât şi vindecarea sufletului omului, sănătatea fiind mai întâi un dar al lui Dumnezeu, pe care omul trebuie să-l păstreze şi să-l cultive.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul doctorului Alexandru Pesamosca în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi iubirea Preasfintei Treimi, iar celor care l-au preţuit mult le adresăm condoleanţe şi părinteşti binecuvântări.

Veşnica lui pomenire, din neam în neam!

† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Niciun comentariu:

afişări de pagină