sâmbătă, 13 august 2011

Schitul Oneaga, aflat in localitatea Oneaga, comuna Cristesti, judetul Botosani, a fost ctitorit de boierul Niculai Cristescu in anul 1775. Prin porunca domneasca, biserica fiind din lemn a fost demontata, transportata in satul Vanatori, comuna Gorbanesti unde a fost remontata si folosita in continuare ca biserica de mir.
In anul 1994 Episcopul-Vicar Calinic Botosaneanul al lasului a avut initiativa reinfiintarii schitului Oneaga cu obste de calugari, asa cum a fost initial.
Schitul Oneaga are hramul Acoperamantul Maicii Domnului (1 octombrie). Asezamantul este construit in mijlocul padurii de stejar pe Dealul Manastirii la 1,5 km est de satul Oneaga.
Primul egumen a fost Ieromonahul Galaction. L-a urmat Parintele Pimen Gheorghe care, cu contributia credinciosilor si ajutat de Ieromonahul Teodosie si fratele Mihai Bahna, a turnat in 1995 fundatia bisericii, care in 1996 a fost gata ridicata.
Biserica este o constructie din zid, pe temelie de beton, in forma de cruce. Altarul are in dreapta o camera pentru vestmantarie si este luminat de o fereastra asezata pe zidul din est. Catapeteasma din lemn de stejar sculptat, are icoane nichelate. Naosul este luminat de o fereastra asezata la sud si alta la nord. Este delimitat de pronaos prin doi stalpi laterali din zid, voluminosi, cuprinsi in interiorul zidurilor, ei sustinand arcada boltii. Deasupra naosului este o turla in forma octogonala care are patru ferestre. Pronaosul este spatios si luminat de cate o fereastra la sud si nord. Pridvorul inchis este luminat de o fereastra la vest. Toate ferestrele sunt din lemn, duble, dreptunghiulare, terminate in arc. Intrarea in pridvor se face pe o usa de stejar sculptata, asezata in partea vestica. Din pridvor in pronaos se intra pe o usa din lemn de brad. Pridvorul deschis este sustinut de patru stalpi din zid, asezati in fata. Pardoseala este din lemn de brad, avand grosimea 3 cm. Acoperisul este din tabla zincata.
La Schitul Oneaga se poate ajunge prin Vorona, pe drumul manastirilor, 6 km pana la Manastirea Sihastria Voronei si de acolo inca 3 km pana la Schitul Oneaga, pe un drum forestier pietruit.

Niciun comentariu:

afişări de pagină