Parohia Sf. Ioan Iacob Hozevitul din Botoşani(zona industrială) îşi serbează pentru a doua oară ocrotitorul în data de 5 august 2011. Nou înfiinţată, această parohie se bucură de prezenţa credincioşilor doritori de rugăciune şi de viaţă sfântă.
Situată în zona industrială a Municipiului Botoşani, Parohia Sf. Ioan Iacob Hozevitul are creştini cuminţi, cu respect de Dumnezeu şi de cele sfinte. Întrucât vechea Biserică de lemn a devenit neîncăpătoare, împreună cu membrii Consiliului Parohial am hotărât că se impune construirea uneia noi, din zidărie, mai mare şi în acelaşi mai încăpătoare.
Lucrările au demarat în data de 4 iulie 2011, într-o zi de luni, de faţă fiind părintele Protopop Lucian Leonte, membri ai Consiliului şi Comitetului Parohial precum şi mulţi credincioşi. În doar o lună, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, cu ajutorul Sf. Ioan Iacob Hozevitul şi cu contribuţia credincioşilor, am reuşit să ajungem la momentul în care am început zidăria şi sperăm ca pe mai departe, atât cât este voia şi binecuvântarea lui Dumnezeu să ne învrednicim să continuăm lucrările, pentru a-i face casă lui Dumnezeu şi loc de cinstire în acelaşi timp pentru ocrotitorul nostru spiritual Sf. Ioan Iacob Hozevitul.
Sf. Ioan Iacob, din botez Ilie s-a născut în data de 23 iulie 1913 în satul Crăiniceni, Horodiştea, Judeţul Botoşani, din părinţii Maxim şi Ecaterina Iacob. Rămas orfan de la o vârstă fragedă a fost crescut de bunica sa, Maria Iacob. Atunci când tânărul Ilie avea doar 11 ani, bunica sa a trecut la Domnul, el rămânând în grija unchiului său Alecu Iacob. Acesta l-a trimis sa studieze, mai intai la Gimnaziul "Mihail Kogalniceanu" din Lipscani, apoi la Liceul "Dimitrie Cantemir" din Cozmeni iar in 1932 a susţinut examenul de bacalaureat la Cernauţi, fiind printre cei mai buni la învăţătură.
În 1933 a intrat în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ, stareţ fiind Nicodim Munteanu, viitorul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Încă de la început a primit ascultarea la farmacia mănăstirii. În anul 1934 este luat în armată iar după efectuarea stagiului militar a revenit la Mănăstirea Neamţ acolo unde primeşte o nouă ascultare, la bibliotecă. În 1936 este tuns în monahism primind numele de Ioan. Însetat fiind de singurătate şi isihie, în 1936 a plecat în Ţara Sfântă unde mai întîi a sihăstrit 2 ani în pustia Iordanului iar apoi s-a închinoviat la Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit unde a stat 8 ani, îndeplinind diferite ascultări: paraclisier, bibliotecar, ghid şi îngrijitor de bolnavi. În 1947 este hirotonit preot şi apoi timp de cinci ani a fost stareţ la schitul de la Iordan.
Întrucât era înconjurat de multă lume, în 1952 se retrage în Valea Hozeva, lângă Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul, unde timp de 8 ani petrece în rugăciune şi meditaţie intensă, hrană primind doar o dată pe zi după amiază. În anul 1960 trece la Domnul fiind înmormântat în peştera Sfintei Ana, acolo unde şi-a petrecut ultimii ani de viaţă. După 20 de ani de la adormirea sa, printr-o minune, mormântul său a fost deschis, trupul Cuviosului fiind întreg, neatins şi o mireasmă frumoasă ieşea din el. În luna august 1980 trupul a fost coborât în Mănăstirea Sf. Gheorghe, unde se află şi astăzi.
Socotind că este bineplăcut lui Dumnezeu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 20 iunie 1992 l-a trecut în rândul sfinţilor având drept dată de prăznuire 5 august în fiecare an.
Se cuvine să-l cinstim şi noi şi să zicem:
Pe tine, Parinte, te cinstim, caci lasand lumea si patria ta, ai luat crucea, urmand lui Hristos, si in Valea Iordanului, in pestera pustniceasca, la Hozeva nevoindu-te, te-ai mutat la Cel dorit. Pentru aceasta impreuna cu ingerii se bucura, Preacuvioase Parinte Ioane, duhul tau.
(Troparul Sf. Ioan Iacob)
Pr. Zaiţ Radu Constantin
sursa:http://www.protbt.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu