miercuri, 10 august 2011

ACTIVITĂŢI REMARCABILE ÎN PAROHIA BISERICII „SF. IOAN BOTEZĂTORUL”


Moto: „Fiecare dintre noi este un înger cu o singură aripă. Şi nu putem zbura decât îmbrăţişându-ne unul pe altul.”
(Luciano di Crescenzo)


Anul 2011 a fost marcat de o efervescenţă de activităţi educative, desfăşurate în incinta Aşezământului cultural-filantropic al Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, activităţi în care au fost antrenaţi elevi de la mai multe şcoli şi licee din municipiu, profesori creştini, cât şi enoriaşi cu iniţiativă şi generozitate.
Timp de un an, în fiecare sâmbătă, sălile Aşezământului au adăpostit zeci de elevi de toate vârstele, dornici să lucreze suplimentar la diferite obiecte de învăţământ: limbi moderne (franceză, engleză, greacă), matematică, informatică, geografie, muzică psaltică sau pictură bisericească, coordonaţi de profesori voluntari care au demonstrat că altruismul rămâne încă una dintre marile virtuţi creştine.

Rezultatele acestor activităţi neobosite nu au întârziat să se arate; la Olimpiada de Limbă greacă, elevi îndrumaţi de profesoara Claudia Iftime obţinând premii importante.
De asemenea, în virtutea parteneriatului dintre Protopopiat şi Fundaţia „Hand of Help”, 20 de copii creştin-ortodocşi, orfani sau abandonaţi, au putut participa duminică de duminică la Sfânta Liturghie.
Sălile Aşezământului Cultural-Filantropic au fost larg deschise şi pentru ei. Copiii au fost antrenaţi în diverse activităţi menite să le valorifice potenţialul creativ, să le dezvolte înclinaţiile şi aptitudinile, să le organizeze în mod raţional şi plăcut timpul liber.
La iniţiativa preotului paroh Petru Fercal, ultima zi de şcoală a acestor micuţi, ocoliţi de şansa unei familii iubitoare, a fost emoţionantă.
În prezenţa tuturor celor care i-au înconjurat, timp de un an, cu dragoste şi înţelegere, copiii au desfăşurat în incinta Aşezământului, ultima lor activitate din acest an şcolar, la sfârşitul căreia au primit diplome şi dulciuri din partea Bisericii.
Activitatea lor a fost urmată de o drumeţie până la Mănăstirea Vorona, apoi la Sihăstria Voronei, unde s-au închinat la mormântul Sfântului Onufrie. Pe platoul din apropierea mănăstirii, s-au jucat, au cântat, au luat o mică gustare, au făcut poze şi s-au împrietenit mai bine cu cei care le-au dovedit că le sunt mentori şi părinţi spirituali.
E de prisos să spunem că sufletul tuturor acestor activităţi, gândite spre folosul comunităţii, a fost părintele misionar Petru Fercal.
Implicat în multiple acţiuni caritabile, preot cu har, călăuză de nădejde pentru cei ce aleg calea îngustă a mântuirii, omniprezent, părintele nostru este un exemplu viu de teolog implicat, de om care sfinţeşte locul şi de duhovnic prin a cărui râvnă rodeşte dreapta credinţă în oameni.
Şi pentru perioada de vară, părintele Petru Fercal demarează un alt proiect aşteptat de enoriaşi: cel de cunoaştere în profunzime a credinţei străbune, prin intermediul unui ciclu de conferinţe în cadrul cărora creştinii înşişi vor conferenţia pe anumite teme, fiind ajutaţi de către profesori de religie şi îndrumaţi să consulte un vast material documentar, asupra căruia încă se mai lucrează.
Diseminând în rândul creştinilor aceste activităţi ale parohiei noastre, ne exprimăm nădejdea că acestea vor constitui un fericit exemplu de bună practică, ce nu trebuie să lipsească de pe agenda oricărui preot din judeţul nostru.
Numai refuzând pasivitatea, comoditatea „căldiceilor”, cunoscându-ne bine credinţa străbună şi trăind-o la nivelul unor arderi înalte, ne asumăm prezentul şi participăm la construirea viitorului.


Larisa Chelaru-Eftimie

Niciun comentariu:

afişări de pagină