luni, 25 iulie 2011

Interviu cu Mugur Vasiliu


Carte de vizita
Are 42 de ani si este originar din Bacau. Decembrie 1989 l-a gasit student la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Litere. Acum este doctorand in stiinte filologice si se pregateste pentru examenul de doctorat in etnografie. Timp de 8 ani a lucrat la Muzeul Taranului Roman din Bucuresti, el fiind cercetator stiintific in antropologie culturala. In perioada guvernarii Ciorbea, a participat la guvernare, infiintand Departamentul pentru romanii din strainatate. A infiintat editura Scara, care editeaza lucrari cu specific pur romanesc, cum ar fi Proverbele Romanilor, culese de Iuliu A. Zanne, din perioada 1895 – 1903, o lucrare in 10 volume. Recent, a infiintat un nou partid – Miscarea Conservatoare – o grupare politica diferita complet de tot ceea ce exista acum in spectrul politic romanesc.
In mai 2005, a inceput, alaturi de cativa prieteni, o campanie nationala de strangere a 100 de mii de semnaturi, pentru infiintarea unui partid politic. Totul a inceput din dragoste pentru prezervarea valorilor autentice romanesti. Acum, Miscarea Conservatoare este o grupare politica inregistrata oficial, iar liderul acesteia, Mugur Vasiliu, impreuna cu alti membri, a poposit in Maramures.
Reporter: Cum vedeti Romania reala? Viata romanului trece prin stomac, microcentrala… Mugur Vasiliu: Eu imi dau doctoratul in etnologie, in folclor, si am fost foarte mult pe la tara. Peste tot, de la Dragusi, in Tara Hategului sau Moldova. Prin natura meseriei mele sunt foarte apropiat de limba romana si de spiritul limbii romanesti. Normal ca trece prin stomac. Normal ca taranii vand branza. Si muncesc pentru asta. In perioada comunista totul a devenit bucolico – mioritic. Nu s-a mai pus problema functionalitatii. Presedintele statului si oamenii sai nu-si pun problema traiului romanilor. Nici macar imnul statului nu-l stiu. Ati vazut la televizor? – “Desteapta-te romane, care te-asuprira si dusmanii care se… acum ori niciodata”. Acum cativa ani, la TV li s-a pus parlamentarilor intrebarea cine a fost Stefan cel Mare. Au raspuns ca a fost cel mai mare rege al romanilor sau ca s-a batut cu turcii inainte de anul 1000. Dolanescu a zis, nu stiu, dar va spun un cantec: “Mai Stefane, mai Stefane!”. Iar unul a zis ca cea mai importanta lupta a sa a fost la Mieraslau. Mama!, imi venea rau.
R.: De ce nu mai stim imnul?
M. V.: La noi e o problema. In America, orele de clasa incep cu imnul. Pe de alta parte, politicienii nu-l stiu, pentru ca e o formalitate. Pentru ei, patriotismul si iubirea de neam e o prostie. Pentru ca dispare spiritul de a fi al romanilor, pentru ca devenim eurocetateni. Mie mi-e eurosila. Uniunea Europeana vrea ce voia si comunismul. Vrea nivelare. E un tavalug nivelator. Si asta o fac in numele egalitatii.
R.: Libertate, egalitate, fraternitate! Care nu e buna dintre astea trei?
M. V.: Sunt exceptional de proaste toate trei. La fel ca si statutul Partidului Comunist Roman. Pentru ca ii lipseste un lucru esential. Dumnezeu. E perfect din partea cealalta. Ca idee e frumos, toti oamenii sa fie egali… Dar nu exista niciun motiv sau obiect de sacrificiu. S-a adoptat un cod al lui Homo Sapiens, care poate sa faca orice. Insa nu poate chiar orice. Lozinca “libertate, egalitate, fraternitate” apartine fracmasoneriei. Reprezinta triumful antropocentrismului. Al omului ca fiinta suprema. O zeificare a omului, un om model. Dumnezeu e un om model. Nu e dumnezeu, e un om. Acum suntem in plina campanie de genul asta: “pentru ca TU meriti ce e mai bun”. Pe Animal Planet apare spotul: “animalele sunt mult mai bune decat oamenii”.
Bucuresti, politica, evolutie,
R.: De ce nu aveti priza in Bucuresti?
M. V.: Am organizat o conferinta de presa la cea mai tare crasma care exista. La Capsa. Nu stiu cate stele… Nu a venit niciun ziarist, macar de samanta, desi am prieteni in media. In tara nu am avut nicaieri cazuri dintr-astea. De aceea am zis ca o sa venim sa asediem Bucurestiul, din provincie. In Bucuresti nu exista niciun ziar care sa fie el insusi. Sa nu fie Dinu Patriciu, Viorel Hrebenciuc, Ion Tiriac, Grupul Alpha… Nici patronii nu sunt de capul lor.
R.: Unde gresesc politicienii de azi?
M. V.: Nu au nicio legatura cu drumul poporului roman. Noi avem un drum. Trebuie sa ne uitam in urma, sa vedem cum am mers pana acum. Spre exemplu, structural, romanii nu sunt republicani. Eu cand aud de presedinte… mi se intuneca. Eu nu cred ca politicienii traiesc intr-o lume a lor, ci primesc in plic toate mutarile. Adica stiu sigur ca asa este cu toate initiativele primului ministru sau ale presedintelui. Asa se explica incoerenta actiunilor lor. Astazi spun DA, iar maine, NU! A fost initiativa cuiva sa spuna DA, iar in pliculet a primit sa spuna NU. Ca la sah. Mutarea in plic.
R.: Spuneati ca nu credeti in evolutie…
M. V.: Nu, cum sa cred? Teoria asta a picat demult. Putini mai cred in ea. Acum se vine cu alte teorii, mai smechere, dar tot cu evolutionismul sunt amestecate. Nu pot sa cred ca omul a venit din maimuta. Insa, sunt unii care cred foarte tare asta. Si eu inclin sa le dau dreptate. Daca ei vor sa se traga din maimuta… Eu am mandria ca m-a facut Dumnezeu.
Ce ne aduce UE?
R.: Cei din UE cred in Dumnezeu?
M. V.: Nu, sunt atei. Exista multe forme de ateism. Una e aceea care spune ca Dumnezeu este in fiecare om. Spunem ca 80% dintre romani sunt ortodocsi. Bun, ca idee. Insa clerul are o pozitie compromitatoare. Clerul tine slujbe in biserica, afirmand ca UE e buna. Clerul nu spune explicit care e treaba cu homosexualitatea in UE, de exemplu. Acum se loveste foarte puternic in Biserica. N-am inteles ce problema ai tu cu felul in care imi ingrop eu mortii. Deja este legiferat. Mortul se baga intr-o punga, nu mai ai voie sa-l tii pe masa in casa, poate fi transportat numai cu o masina speciala etc. Se pot face si alte comparatii. Analfabetismul a crescut ingrijorator la noi, dupa ‘90. Aproape ca-i ajungem pe francezi la capitolul asta. Sau pe germani.
R.: Dar astea nu-s state civilizate?
M. V.: Ce state civilizate?, sunt state politienesti, riguroase. Uite, in Elvetia, daca vrei sa faci dus dupa ora 9:30, seara, risti sa fii arestat. Nu poti, pentru ca-ti deranjezi vecinii. Asta nu e civilizatie, e instructie. Nu sunt mai civilizati, ci mai instruiti. Civilizatia este alcatuita din lucrurile care rezista in timp, transmise prin ceea ce numim traditie.
R.: Luptati pentru traditia romaneasca?
M.V.: Noi luptam pentru ca legile acestui stat sa aiba legatura organica cu cetatenii lui. Ca toti oamenii, romanii au vicii. Legislatia, in linii mari, trebuie sa sprijine calitatile si sa rada viciile. Noi definim conservatorismul fundamental romanesc. Nu ne inscriem in categoria partidelor politice conservatoare care, inainte, nici nu erau partide politice, ci partide socio–economice.
R.: Un mesaj pentru maramureseni?
M. V.: Pentru mine a contat vorba aceea moroseana – ca nici neamtu’ nu-i de fier, sa se rupa brisca-n el. De aceea Maramuresul e judetul cu care am inceput. Aici e o zona unde lumea glumeste cu masura. Vorbesti despre orice, dar cu anumite lucruri nu glumesti. Cum ar fi: mama, teritoriul statului roman, sanatatea celor din jur. Aici suntem intelesi mai bine, pentru ca aici exista starea pentru aceasta, ea fiind transmisa din trecut.
Optiuni si argumente
Francezi sau germani? Romani, toata ziua, pentru ca asta e singurul fel de a exista, pentru mine.
Steaua sau Dinamo? Nu sportul care creeaza stari de pseudoextaz. Fotbalul e o pseudoreligie. Unii jucatori chiar au preoti personali.
Uniunea Europeana sau Uniunea Sovietica? Uniunea romanilor de pretutindeni.
Muntele sau marea? Muntele. Nu-mi place sa ma expun la mare. Prefer doar sa o admir.

Niciun comentariu:

afişări de pagină