vineri, 3 iunie 2011

PRIN LAPTOP PUTEM FI SPIONATI SI LOCALIZATI de cine trebuie. Ne vad ecranul, prin web ne vad pe noi, prin Google Maps ne localizeaza si stiu intreaga istorie a navigarilor


Un bărbat căruia i s-a furat laptopul i-a ajutat pe poliţişti să prindă hoţul, folosind un program instalat pe calculator, care face poze prin webcam la intervale regulate, scrie Daily Mail.

Designerul Joshua Kaufman, din Oakland (SUA), a crezut că şi-a pierdut definitiv Macbook-ul, în martie, când un hoţ i-a pătruns în locuinţă şi i-a furat calculatorul. L-a descurajat şi faptul că poliţia a acordat prioritate redusă cazului său. Curând însă păgubitul şi-a amintit de software-ul pe care îl instalase pe laptop.
Hoţul butona în pat la laptopul furat fără să ştie că este “fotografiat” la distanţă
Folosind un program “secret”, Kaufman a controlat de la distanţă computerul şi i-a făcut poze infractorului. Ba chiar l-a surprins pe hoţ în câteva ipostaze inedite, când dormea ori când se afla la volan şi folosea laptopul. De asemenea, programul i-a permis posesorului de drept să afle şi locul unde se găseşte hoţul. Când a dus toate aceste informaţii la poliţie, autorităţile au invocat “lipsa de resurse”.
   A convins poliţiştii printr-un blog cu 40.000 de “like”-uri pe Facebook
Aşa că Joshua s-a gândit să iniţieze un blog, numit “This guy has my MacBook” (Tipul ăsta are Macbook-ul meu), pe care şi-a prezentat povestea şi a postat fotografiile cu răufăcătorul. Miile de comentarii şi cele 40.000 de recomandări pe Facebook primite pe blogul designerului i-au convins şi pe poliţişti să se implice în prinderea răufăcătorului.
Autorităţile au reuşit să afle că acesta este taximetrist. Au făcut o comandă şi l-au arestat pe hoţ când a apărut. În scurt timp, l-au anunţat pe Joshua că i-au recuperat Macbook-ul.
   Şofer cu experienţă, hoţul se juca la laptop în timpul mersului
“În câteva zile, am început să primesc imagini şi informaţii despre locurile în care se află hoţul. Am fost uimit, chestia asta chiar funcţionează!”, vorbeşte Kaufman, încântat, despre programul care a ajutat la prinderea hoţului.
Pe lângă pozele pe care le face prin webcam, software-ul fotografiază şi ecranul, astfel că hoţul a fost surprins urmărind videoclipuri din Orientul Mijlociu, încercând să schimbe parola laptopului sau chiar intrând pe contul său de Facebook.
“Mă simt uimitor, simt că internetul este de partea mea”, a declarat designerul, la puţin timp după ce şi-a recuperat laptopul.
   “ARESTAT! Un poliţist m-a sunat să-mi spună că l-au prins pe tipul din fotografii”, scrie Joshua într-un mesaj pe Twitter
“Ni se raportează 2.400 de cazuri de furt pe lună şi avem doar 3 investigatori. Doar prin parteneriate de acest tip (n.r. dintre păgubit şi autorităţi) putem face lucrurile să se întâmple”, a declarat un poliţist din Oakland.
   Cum funcţionează programul care a prins hoţul
“Hidden” (Ascuns) este o aplicaţie de securitate pentru Apple MacBook, care intră în acţiune doar când utilizatorul declară, pe site-ul programului, că i s-a furat laptopul.
Atunci, software-ul începe să facă poze atât ecranului, cât şi noului “posesor”, prin webcam. În plus, el trimite întreaga istorie a navigărilor, dar şi localizarea laptopului (pe care o urmăreşte cu ajutorul Google Maps).
   “Hidden” funcţionează peste tot în lume, aşa că nu e o problemă dacă laptopul e furat la New York şi adus în Londra, spre exemplu.
Contrar sfaturilor normale de securitate, în momentul în care se instalează “Hidden” se recomandă crearea unui nou cont, de “oaspete”, pe calculator, fără parolă. Asta pentru ca cel care ar sustrage computerul trebuie să folosească gadgetul, dând posibilitatea programului să strângă cât mai multe informaţii care să ducă la prinderea hoţului.

Niciun comentariu:

afişări de pagină