Înaltul ierarh a susţinut, marţi seară, conferinţa cu tema “Lecţiile etice ale crizei: perspectiva religioasă“, la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în faţa unui foarte numeros auditoriu, format în cea mai mare parte din studenţi.
“Cauza îmbolnăvirii trupului este îmbolnăvirea sufletului. În medicină, criza este definită drept un moment critic, culminant, în evoluţia ce precede vindecarea sau agravarea unei boli. Biserica creştină îl socoteşte pe om alcătuit din suflet şi din trup. Sfântul Chiril le spunea creştinilor, în secolul al IV-lea, că Hristos este şi doctor al sufletului şi al trupului. Şi numele lui Hristos, tâlcuit duhovniceşte, ne spune că este şi doctorul sufletului şi al trupului. În ebraică, numele Mântuitorului este Iisus, pentru că ne salvează din păcat, din suferinţă şi din moarte, iar în greceşte numele lui este Hristos, pentru că este şi tămăduitor al trupului”, a spusmitropolitul Andrei Andreicuţ, citat de Mediafax.
El a amintit că termenul de criză a devenit un laitmotiv în discuţiile cotidiene.Criza economică o simţim pe propria piele, dar gravă este criza spirituală a omenirii. Astăzi, criza este asimilată doar cu lipsa de bani, de bunuri şi valori materiale, dar nu se spune deloc că a apărut într-o lume lipsită de preocupări duhovniceşti. Din păcate, oamenii nici nu interpretează mesajul crizei şi nici nu îi dau o rezolvare pozitivă, dimpotrivă, sunt preocupaţi, în continuare, de facilităţi materiale, despre care cred că le aduc liniştea sufletească, a spus mitropolitul.
În opinia înaltului ierarh, “criza spirituală pe tărâm religios este evidenţiată de puzderia de confesiuni ce apar peste noapte, dar şi de slabul progres al mişcării ecumenice în cadrul creştinismului“.
Adica daca n-ar fi o criza spirituala, s-ar inregistra progrese la miscarea ecumenica. Asadar, Mitropolitul nu doar ca nu este multumit de progresele miscarii ecumenice, ci i se pare ca se bate pasul pe loc din cauza crizei spirituale.
De fapt, unul din motivele crizei spirituale este tocmai parasirea ortodoxiei si acceptarea ecumenismului, ba chiar a ecumenismului total ce promoveaza ideea mai multor cai de a se ajunge la acelasi Dumnezeu.
Criza spirituala este deci una din consecintele acestei cumplite erezii:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu