luni, 6 iunie 2011

Mănăstirea Hadâmbu din judeţul Iaşi a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii din Moldova şi din alte regiuni ale ţării, ieri, când a fost sfinţită pictura interioară a Bisericii "Naşterea Maicii Domnului", ctitorie-monument, de la 1659, a lui Iane Hadâmbul. Oamenii s-au închinat, cu acest prilej, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aşezată într-un baldachin nou, în incinta veche a aşezării monahale. Protosinghelul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu, a primit rangul de arhimandrit, iar persoanelor care au susţinut lucrările de pictură şi multiplele realizări din ultimul timp, li s-a oferit Crucea moldavă şi distincţii de vrednicie.Pelerinii din mai multe colţuri ale ţării s-au adunat ieri la Mănăstirea Hadâmbu, pentru a se ruga lui Dumnezeu şi a cere mijlocire Maicii Domnului, prin ajutorul căreia străvechea aşezare monahală a reînviat după 1990. Oamenii au urcat dealul Hadâmbului, aşa cum fac deseori în timpul anului, la hramuri, în duminici şi sărbători, hrănindu-şi sufletele din frumuseţea colţului de rai şi din harul izvorât din Sfânta Liturghie. De dimineaţă, în glasul clopotelor, soborul de preoţi şi diaconi, pelerini din Maramureş îmbrăcaţi în costume naţionale, autorităţi locale şi centrale i-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Huşilor, şi pe PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În procesiune, soborul de arhierei, preoţi şi diaconi s-a îndreptat către Biserica "Naşterea Maicii Domnului", care a fost pictată la interior, din toamna anului trecut până acum o lună, de prof. Dan Gogu. Aici a fost oficiată slujba de sfinţire a picturii de IPS Teofan, PS Corneliu şi PS Calinic Botoşăneanul. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a remarcat, la finalul slujbei, frumuseţea veşmântului de pictură al vechiului sfânt lăcaş de la Mănăstirea Hadâmbu, "care va fi izvor de odihnă pentru părinţii care se vor ruga aici, departe de tumultul lumii". "Mulţumim lui Dumnezeu pentru această frumoasă podoabă a casei Sale. Din mulţumirea adusă lui Dumnezeu izvorăşte recunoştinţa adresată părintelui stareţ Nicodim, părinţilor din obştea mănăstirii şi tuturor acelora care au fost alături de această aşezare monahală în ultimii 20 de ani", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.
"Să ne deschidem sufletul pentru a deveni potir binecuvântat în care să Se aşeze Duhul Sfânt"
Miile de credincioşi veniţi la evenimentul religios de la Mănăstirea Hadâmbu s-au închinat icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi au ascultat cu evlavie Sfânta Liturghie, care a fost săvârşită de IPS Teofan, PS Corneliu şi PS Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de 60 de preoţi şi diaconi, pe un podium amenajat în curtea mănăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de Corul "Chivotul" al Catedralei mitropolitane din Iaşi. În timp ce soborul de preoţi şi diaconi se împărtăşea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, Înalt Preasfinţitul Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură, în care a explicat că ţelul vieţii creştine "este cunoaşterea lui Dumnezeu-Tatăl prin Hristos, în Duhul Sfânt". "Am venit aici, la Sfânta Mănăstire Hadâmbu, pentru a-L cunoaşte pe Dumnezeu-Tatăl. Pictura de pe zidul străvechii biserici a acestei mănăstiri s-a aşezat pentru ca, prin intermediul ei, noi să-L cunoaştem pe Dumnezeu-Tatăl, prin Hristos, în Duhul Sfânt. Nu este un alt ţel al vieţii creştine decât acela de a-L cunoaşte pe Dumnezeu-Tatăl, prin Hristos, în Duhul Sfânt. Duminica aceasta (a VII-a după Rusalii) ne plasează într-o stare de aşteptare a Pogorârii Sfântului Duh. Biserica ne cheamă să ne deschidem lăuntrul sufletului nostru, pentru a deveni potir binecuvântat în care să Se aşeze Dumnezeu-Duhul Sfânt. Fără desăvârşirea în Duhul Sfânt nu există viaţă creştină autentică", a explicat IPS Teofan.
După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a acordat părintelui protosinghel Nicodim Gheorghiţă rangul de arhimandrit, iar mai multe persoane care au susţinut lucrările misionare ale Mănăstirii Hadâmbu au primit Crucea Moldavă şi distincţii de vrednicie. Arhim. Nicodim Gheorghiţă a remarcat, în alocuţiunea sa, că "sărbătoarea de astăzi (n.r. - ieri) este prilejuită de finalizarea picturii bisericii-monument, realizată în tehnica frescă de prof. Dan Gogu". Arhim. Nicodim Gheorghiţă a mulţumit Înalt Preasfinţitului Teofan, Preasfinţitului Corneliu şi Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, care au fost "mijlocitori ai binecuvântării dumnezeieşti", precum şi preoţilor slujitori, autorităţilor centrale, judeţene şi locale, dar şi ctitorilor, donatorilor, binefăcătorilor şi pelerinilor, care "sunt podoaba Bisericii".
Ansamblul folcloric "Prislopul" din Borşa, în vizită la Iaşi
Ansamblul folcloric "Prislopul" din Borşa (Maramureş), condus de doamna Şovan Lilia, bine-cunoscut în întreaga ţară prin concertele susţinute cu prilejul evenimentelor naţionale sau al sărbătorilor religioase, a fost invitat duminică, 5 iunie, să înalţe cântul lor spre Dumnezeu la sfinţirea picturii interioare a Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" de la Mănăstirea Hadâmbu, ocazie cu care au dorit să viziteze, sâmbătă, 4 iunie, centrul istoric şi religios al Iaşului.
Dincolo de prezenţa muzicală - una de excepţie -, prezenţa lor fizică te conduce spre interior, spre sufletele lor iubitoare de tradiţie şi de valori autentice româneşti, iubitoare de Hristos şi de Biserică. Fete şi băieţi, îmbrăcaţi cu cămeşe, zadii şi pieptar, năframă sau clop, opinci şi traistă viu colorată, după tradiţia maramureşană, cei şaisprezece tineri, elevi în clasele VI-X, au străbătut străzile Iaşului, au intrat în Biserica Mănăstirii "Trei Ierarhi", în Catedrala mitropolitană şi în Biserica Mănăstirii Golia, surprinzând pe ieşeni cu frumuseţea lor. Tinerii din Borşa sunt exemple pentru cei de vârsta lor a ceea ce înseamnă petrecerea unui timp de calitate, pilde de vieţuire creştină în societatea românească. (diac. Cătălin Vatamanu)

Niciun comentariu:

afişări de pagină