miercuri, 8 iunie 2011

Întâlnirea IPS Teofan cu preoţi şi preotese din Iaşi 1 şi Botoşani


Preoţii şi preotesele din două protopopiate ale Arhiepiscopiei Iaşilor au participat, de duminică seara până ieri după-amiază, la conferinţa derulată sub titlul "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". Preotesele au avut un program special, în cadrul căruia au discutat tema "Slujirea preotesei - rol, valoare, misiune". Duminică seara a fost prezentat programul conferinţei, iar după rularea unui film, participanţii au asistat la rugăciunea de seară în paraclisul Centrului Cultural-Pastoral Durău. Luni dimineaţa, Înalt Preasfinţitul Teofan a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica "Buna Vestire" a Mănăstirii Durău, care a fost urmată de cuvântul de binecuvântare al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, adresat preoţilor şi preoteselor. Părintele Daniel Ţăranu de la parohia "Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul" Cristeşti, Protopopiatul Botoşani, a susţinut tema "Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei şi viaţa de familie". A urmat împărţirea pe grupe a preoţilor în cadrul sesiunii în care s-a abordat situaţia primei întâlniri a unui preot cu tinerii care doresc să primească Taina Cununiei. În acelaşi timp, preotesele au format ateliere în care au vorbit despre viaţa de familie.
Despre viaţa şi misiunea preotesei în lumea contemporană
În cadrul celei de-a doua sesiuni, pr. Cătălin Constantin Urserescu de la parohia Valea Lupului, Protopopiatul Iaşi, a prezentat referatul "Taina Sfântului Botez - Provocări pastorale actuale", în care a expus prevederile legate de Taina Sfântului Botez: timpul săvârşirii Sfântului Botez, modul în care este ales numele creştin al copilului, rugăciunile care se citesc mamei la opt zile şi la 40 de zile după naştere, aspecte legate de împărtăşirea pruncului nou botezat, pomenirea numelor copiilor morţi sau avortaţi în slujbele Bisericii etc. În acest timp, preotesele au avut discuţii specifice despre viaţa şi misiunea preotesei în lumea contemporană. Luni seara, de la ora 17:00, programul a continuat cu rularea unui film şi cu discuţii în plen pe baza unor întrebări adresate de preoţi.
Ieri-dimineaţă, IPS Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Durău, iar de la ora 10:00 a debutat a IV-a sesiune, în care s-a vorbit despre situaţia în care un preot paroh se întâlneşte pentru a treia oară cu tinerii care doresc să se cunune şi cu naşii lor. Sesiunea a IV-a a preoteselor a fost moderată de Înalt Preasfinţitul Teofan, care a răspuns mai multor întrebări adresate de soţiile preoţilor.

Niciun comentariu:

afişări de pagină