luni, 6 iunie 2011

Eroii fara de mormant ai Neamului Romanesc au fost omagiati de Inaltare, la Balaciu


Ca in fiecare an, de Inaltarea Domnului, veterani ai temnitelor comuniste, luptatori in Rezistenta Anticomunista impreuna cu tineri dornici de a continua lupta pentru perenele idealuri crestine si nationale, membri ai Fundatiei Ogoranu si ai Partidului “Pentru Patrie” din filialele Bucuresti si Iasi au omagiat eroii si martirii fara de mormant ai Neamului la monumentul de langa Manastirea Balaciu, judetul Ialomita “Mormantul celor fara de mormant”.
In timp ce cativa camarazi faceau de garda in jurul catafalcului de marmura simbolizand mormantul tuturor eroilor care nu au mormant cu cruce si flori, un sobor de preoti de la Manastirea Petru Voda au citit zguduitorul Acatist al Sfintilor Marturisitori ai temnitelor comuniste, dupa care au oficiat slujba de pomenire.
S-a strigat apelul celor comemorati incepand cu Burebista si Decebal, continuand cu Vlad Tepes, Brancoveanu, Horia, Tudor Vladimirescu, apoi cu Corneliu Zelea Codreanu, Ionel Mota, Vasile Marin, toti eroii celor doua Razboaie mondiale, cei din Rezistenta armata anticomunista si cei cazuti in inchisori, si terminand cu martirii marii miscari a tineretului din decembrie 1989.
La ceremonie au participat, ca in fiecare an, si sateni din comuna Balaciu.
Despre Memorialul „Priveghere la Mormantul celor fara de mormant”
Memorialul este amplasat in imediata vecinatate a manastirii Balaciu, distrusa de comunisti dupa 1950 prin transformarea ei in colhoz, si nu departe de Piscul Crasanilor, o inaltime ce domina intinderea monotona si prafuita a Baraganului. Aici se afla ruinele stravechii cetati Hellis („Cetatea Soarelui”), unde documentele atesta ca regele getilor, Dromichetes, l-a facut prizonier pe marele rege Lisimah. Ruinele au fost investigate in anii 1930 de Vasile Parvan, care a atestat ca este vorba de cetatea Hellis.
Dupa 1990, ieromonahul Adrian Fageteanu, fost detinut politic si mare duhovnic al Ortodoxiei romanesti, a avut initiativa refacerii manastirii Balaciu, care de alftel functioneaza in prezent. Tot Parintele Adrian Fageteanu este cel care a luat initiativa construirii la cetatea de pe Piscul Crasanilor a unei manastiri in care sa functioneze o Academie ortodoxa, in care tineretul universitar sa poata studia, pe baza unei uriase biblioteci, inclusiv virtuale, trecutul istoric al Neamului Romanesc. De asemenea, Parintele Adrian proiectase atunci si un memorial intitulat „Mormantul celor fara de mormant”, care sa aiba statutul de mormant simbolic pentru toti acei martiri ai neamului al caror mormant nu este cunoscut.
Daca Academia a ramas doar un proiect, intre 1992 si 1995, sub egida Asociatiei Fostilor Detinuti Politici si Asociatiei Studentilor Crestini-Ortodocsi din Romania, s-a desfasurat in fiecare vara o ampla tabara de munca si educatie, prima de acest fel in Romania de dupa 1989, prin care au trecut numerosi fosti detinuti politici (majoritatea lor membri ai Partidului „Pentru Patrie” si Fundatiei „George Manu”) dar si multi studenti national-crestini, care au contribuit la acest memorial. Conducatorul taberei de munca a fost Emanoil Paraschivas, fost detinut politic.
Realizat dupa planurile arhitectului detinut-politic Anghel MARCU, monumentul situat intre Manastirea Balaciu si Cetatea Hellis este conceput ca un imens platou circular de beton (din lipsa fondurilor nu s-a mai putut realiza acoperirea cu marmura…) cu diametrul de 20 m, pe marginea caruia sunt amplasate scaune de priveghere, tot din beton, aidoma sactuarelor dacice de la Sarmisegetusa. In centrul acestui disc urias se afla un sarcofag si o cruce de marmura, supla, parca tasnind spre Cer, in stilul celorlalte cruci realizate de Anghel Marcu la Sambata de Sus, mormantul lui Nae Ionescu (Bellu) etc.. O mica portiune circulara in jurul sarcofagului adaposteste pamant din toate locurile unde au avut loc batalii sau morti martirice ale eroilor neamului romanesc: Sarmisegetusa, Podul Inalt, Razboieni, Calugareni, Prunaru, Campia Turzii, Majadahonda (Spania), Jilava, Aiud, Canalul Dunare-Marea Neagra etc…
In linistea specifica intinderilor seci ale Baraganului, privelistea acestui memorial este una tulburatoare.
Din 1996, in fiecare an, de Ziua Inaltarii Domnului (Ziua Eroilor), vechii luptatori in Rezistenta Nationala Anticomunista si tinerii adepti ai idealurilor lor se aduna aici, pentru a cinsti memoria celor cazuti in lupte sau prin tradare, pentru credinta stramoseasca si Neamul romanesc.

Niciun comentariu:

afişări de pagină