luni, 16 mai 2011

Vizita papei in Serbia: Rusia se opune, dar vrea o intalnire panortodoxa cu papa. Recentele scandaluri dintre patriarhiile ortodoxe au vreun rol in aceasta directie?



Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, precum si intreaga Biserica Ortodoxa Rusa, este impotriva venirii papei Benedict al XVI-lea la Nis.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Sarbe o sa ia in discutie viitoarea intalnire din 2013 a patriarhului sarb Irineu cu papa Benedict al XVI-lea in orasul Nis din Serbia, cu ocazia celebrarii a 1700 de ani de la Edictul de la Milan. Dupa cum este deja cunoscut, nu toti episcopii sinodului sarbesc au sustinut ideea venirii Papei pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Sarbe.
In plus, editia sarbeasca a ziarului croat «Vesti-online» a relatat faptul ca, potrivit unor declaratii neconfirmate, in timpul recentei sale vizite in Serbia, presedintele Departamentului de Relatii Externe Bisericesti (DECR) al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, i-ar fi spus patriarhului sarb Irineu ca patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Kirill, precum si intreaga Biserica Ortodoxa Rusa, este impotriva venirii papei Benedict al XVI-lea la Nis. Potrivit reprezentantului Bisericii Ortodoxe Ruse, ar fi fost mai intelept daca s-ar organiza o intalnire a Papei cu intaistatatorii tuturor Bisericilor Ortodoxe locale. In acest sens, trimisul Patriarhiei Moscovei ar fi declarat ca Biserica Ortodoxa Sarba nu ar fi trebuit sa-l invite pe papa pentru a desfasura o vizita oficiala in 2013 pe teritoriul ei canonic. In conformitate cu reglementarile adoptate de catre Vatican, Papa nu poate vizita niciun teritoriu canonic al vreunei Biserici Ortodoxe locale, decat numai daca intaistatatorul acelei biserici ii trimite in prealabil o invitatie speciala.
In plus, evenimentul acesta ar produce o tensiune mare care ar complica si mai mult relatia dintre sarbii ortodocsi si croatii catolici, deoarece papa Benedict al XVI-lea si-a planificat ca, in timpul vizitei sale in Croatia, sa viziteze si mormantul Fericitului Cardinal Alois Stepinac, care se afla in Serbia, cardinalul fiind un persecutor al Ortodoxiei. In acest caz, o sursa credibila anonima a spus ca nu exclude faptul ca, in ciuda tuturor obstacolelor, mai mult de jumatate dintre ierarhii Sinodului Bisericii Ortodoxe Sarbe “ar putea vota pentru vizita Papei la Nis”.
Papa Benedict va comemora in Croatia pe cel ce a distrus Ortodoxia din aceasta tara
Anuntul facut de serviciul de presa al Vaticanului cum ca papa Benedict al XVI-lea va vizita pe 4 si 5 iunie Croatia a provocat diverse reactii in randul clerului sarbesc. Croatia este considerata a fi parte a teritoriului canonic al Patriarhiei Serbiei si o vizita a papei in Croatia este considerata in Serbia ca o vizita pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Sarbe.
Programul vizitei papale prevede ca papa Benedict sa viziteze mormantul cardinalului Alois Stepinac. Insa in mediul ortodox sarbesc imaginea Cardinalului Stepinac este extrem de negativa. Acest lucru se datoreaza faptului ca Stepinac, in timpul guvernarii miscarii croate Ustase, a utilizat la scara larga practica convertirii fortate a sarbilor ortodocsi la catolicism. Tot de numele Cardinalului Stepinac este strans legata si introducerea in Croatia a masurilor de eliminare a Ortodoxiei.
sursa: theologia.wordpress.com

Niciun comentariu:

afişări de pagină