vineri, 6 mai 2011

Viata sub lupa!

Cum te trădează telefonul mobil


 Datele păstrate de operatorii de telefonie mobilă permit reconstituirea detaliată a vieţii posesorului, conform unui articol publicat de publicaţia germană Die Zeit.




Cum te trădează telefonul mobil

Ziariştii germani au avut la dispoziţie datele colectate prin telefonul mobil al politicianului ecologist Malte Spitz şi au putut astfel reconstitui în amănunt viaţa acestuia vreme de şase luni de zile, din septembrie 2009 până în februarie 2010. Malte Spitz a reuşit să pună mâna pe datele păstrate despre el de Deutsche Telekom în urma unui proces şi le-a transmis jurnaliştilor de la Die Ziet. Aceştia au compilat informaţiile de la Deutsche Telekom cu informaţiile din domeniul public despre Malte Spitz – Twitter, pagini de internet, comunicate de presă – şi au obţinut o imagine detaliată asupra acţiunilor politicianului vreme de şase luni. Au alcătuit o hartă online care poate fi văzută aici şi unde poate fi urmărită în direct viaţa politicianului.

Ce informaţii trădează telefonul mobil

Suntem urmariti non stop de companiile de telefonie mobila

Datele păstrate de companiile de telefonie mobilă arată traseul parcurs de o persoană, când a mers pe jos şi când a mers cu maşina, când s-a suit în tren şi când în avion. Arată când persoana respectivă a dormit şi când a muncit, când a avut telefonul închis, în ce baruri şi cluburi a intrat, la ce adrese s-a oprit. Combinarea acestor informaţii cu alte date de pe internet (conturile de Twitter şi Facebook, blogul personal, e-mailul) dezvăluie întreaga viaţă privată a oricărei persoane, secundă cu secundă. Astfel viaţa privată devine de fapt un bun public. Autorităţile pot afla în detaliu ce ai făcut în urmă cu şase luni de zile – ceea ce probabil tu deja ai uitat de multă vreme. Astfel scandalul Apple şi al softului spion care stoca în iPhone traseul parcurs de posesor nu este decât o palidă reflectare a realităţii. Companiile de telefonie mobilă oricum deţin aceste informaţii fără să aibă nevoie ca ele să fie păstrate în memoria telefonului mobil.

Ce se întâmplă în România?

Cineva stie in orice moment unde sunteti

Sistemul prezentat de Die Zeit funcţionează şi în România – şi nu de azi de ieri. În celebrul caz al dispariţiei Elodiei Ghinescu anchetatorii au folosit din plin date furnizate de companiile de telefonie mobilă cu privire la deplasările lui Cristian Cioacă, principalul suspect. Astfel au putut fi reconstituite cu precizie maximă traseele lui Cristian Cioacă între 29 august 2007 şi 11 septembrie 2007 – doar că nu a fost găsit cadavrul Elodiei Ghinescu. Anchetatorii au ştiut exact când şi unde a oprit Cristian Cioacă trădat de propriul telefon mobil, însă nu au putut afla cu exactitate ce a făcut în timpul acestor opriri.

Niciun comentariu:

afişări de pagină