marți, 10 mai 2011

Parohia Sfinti Imaparati Constantin si Ana-Balta Arsa Judetul Botosani


Numele satului derivă de la un loc unde odată a fost o baltă care a secat iar stuful rămas a fost incendiat. Astăzi  localitatea Balta Arsă face parte din Comuna Corni, ajungandu-se foarte uşor de pe drumul european Botoşani –Suceava cu care se intersectează şoseaua care duce spre  Corni.
Istoric
Satul a luat fiinţă în anul 1871 cand prinţul Alexandru Calimach aduce 14 familii pe aceste ţinuturi, care se ocupau cu diverse meşteşuguri, dorind ca acest sat să se dezvolte şi să fie cât mai populat. Realitatea a fost cu totul alta, căci satul a fost uitat iar sărăcia şi-a făcut loc, dar chiar şi în aceste condiţii el s-a dezvoltat, iar astăzi găsim aici peste 100 de familii. Cu toate că este foarte aproape de oraşul Botoşani (10 km prin localitatea Băiceni) majoritatea acestor familii se zbat în sărăcie şi în imposibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă, pentru că nu există un mijloc de transport care să facă legătura cu Botoşani. Chiar şi aşa oamenii îşi găsesc diferite ocupaţii ca sa-şi poată asigura traiul. Aici am da în primul rând ca exemplu pe meşterii care lucrează produse din nuiele sau obiecte din lemn de o foarte mare frumuseţe şi calitate iar mai apoi pe cei care se ocupă cu comercializarea florilor. Aceştia sunt puţini iar restul se ocupă cu diverse munci sezoniere prin diferite zone din ţară, cum ar fi culesul merelor, strugurilor, construcţii etc. Cu toate acestea deşi ne-am aştepta ca în acest sat să fie tendinţa de îmbătrânire, găsim foarte mulţi tineri iar natalitatea este în creştere.
Viaţa spirituală
Credinţa a fost un factor important în viaţa acestor oameni iar în anul 1996 a început construcţia unei biserici cu hramul „Sfinţii Ioachim şi Ana”, care a durat peste 12 ani,  iar septembrie 2009, a fost instalat şi primul preot al acestei mici localităţi căci aici nu fost niciodată un preot. La acest eveniment au participat un zobor de preoţi în frunte cu P.S. Calinic Botoşăneanul şi Pr. Protopop Lucian Leonte şi toţi locuitorii satului căci pentru ei a fost o bucurie foarte mare. Chiar dacă nu a fost preot până la acel moment oamenii au rămas la religia ortodoxă pentru că şi-au dat seama că aceasta este adevărata religie. Din generaţie în generaţie s-a transmis un îndemn simplu la prima vedere dar foarte eficient: „m-am născut ortodox şi vreau să mor tot ortodox”.
Odată cu venirea noului preot s-a schimbat şi viaţa credincioşilor. Astfel, fiecarea categorie de vârstă este la fel de importantă iar Pr. Marian Stărică împreună cu soţia sa se implică în diferite activităţi desfăşurate în parohie.
Părintele se ocupă de catehizarea credincioşilor căci lipsa unui preot în acest sat se simte din plin, face vizite la cei care au neacazuri şi îi ajută în măsura posibilităţilor, se roagă pentru ei  prin slujbele pe care le face la biserică. Soţia sa se ocupă de cei mici ţinând în incita bisericii nişte întâlniri în care copiii sunt învăţaţi lucruri religioase dar şi unele laice precum codul bunelor maniere,etc. Aceste eforturi dau roade la fel ca în vechime când învăţămîntul era în cadrul bisericii. Oamenii sunt foarte ataşaţi de biserică şi de aceea prezenţa lor la biserică este pe măsură. Prezenţa tinerilor o depăşeşte pe cea a bătrânilor, lucru de aşteptat pentru că spre deosebire de alte sate mici unde tendinţa este de îmbătrânire la noi în Balta Arsă este tendinţa de întinerire.
Proiecte de viitor
Cu toate că biserica este foarte importantă, ea nu este pictată iar multe din cele necesare îi lipsesc.  Chiar şi aşa oamenii din puţinul lor o ajută iar pe viitor speră să aibă una dintre cele mai frumoase biserici, iar cele ce lipsesc să fie aduse şi puse la biserică pentru cinstea şi lauda lui Dumnezeu. Ceea ce este important este faptul că toţi oamenii din sat ajută şi frecventează biserica iar consilierii bisericii aleşi de către comunitate   se implică activ în viaţa bisericii. Pe viitor ne mai propunem să construim  o anexă lângă biserică în care să se desfăşoare mai multe activităţi religioase şi culturale precum catehezele, întâlniri cu tinerii şi bătrânii comnunităţii, consiliere a părinţilor în privinţa educaţiei copiilor şi cel mai important educaţia copiilor în spiritul ortodoxiei, lucruri de la care ne aşteptăm să ajute la ridicarea spirituală şi materială a acestui mic sat, aproape  totuşi de Botoşani(10km) şi Suceava (35 Km) dar departe de nivelul altor sate. Însă noi nu ne vom opri doar aici ci vom face şi alte lucruri frumoase pe lângă Biserică, care să fie bineplăcute lui Dumnezeu. Deşi suntem suntem lipsiţi de unele posibilităţi pe care le au unele parohii noi sperăm că  vom face multe lucruri frumoase pentru că rugăciunea către Dumnezeu şi ajutorul Lui sunt factori importanţi în activitatea noastră.
Activitatea Culturală
În acest sat există de foarte mulţi ani o fanfară care este cunoscută în ţară, însă nu a fost promovată suficient. Ceea ce este de remarcat este faptul că toţi membrii ei au deprins acest dar din tată în fiu fără să posede o pregătire muzicală la o şcoală  de muzică. Ei au fost şi au susţinut concerte atât în ţară cât şi în străinătate unde au fost apreciaţi. Astăzi o parte din membrii fanfarei sunt bătrâni şi se încearcă ca din rândul celor tineri să fie aleşi cei care au talent şi astfel să se continuie această tradiţie.
Biserica trebuie să se implice activ în viaţa comunităţii în primul rând la cea spirituală, dar şi în cea culturală, căci după cum bine se ştie biserica a sprijinit dintotdeauna cultura.

Niciun comentariu:

afişări de pagină