Sarbatoare la Biserica cu hramurile Intampinarea Domnului si Sfintii Imparati Constantin si Elena din Botosani, unde sambata a fost sfintit exteriorul locasului si casa sociala a acestei parohii. Dupa slujba de tarnosire, credinciosii au participat la Sfanta Liturghie, oficiata de un sobor de preoti in frunte cu IPS Teofan, Arhiepiscopul Iasilor si Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.
Biserica a fost ridicata in anul 1826, de spatarul Costache Roset si sotia sa Maria. Ultima resfintire a bisericii datează din anul 2004, dupa ce a fost finalizata pictura, de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe vremea arhipastoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. In ultimii ani au fost efectuate mai multe lucrari la exteriorul lacaşului de Inchinaciune.
Preotul paroh Gheorghe Grigoras, care slujeste la Biserica Roset din anul 1992, cand a venit de la Vladeni, a amintit credinciosilor starea in care se afla locasul de cult la cativa ani de la caderea comunismului in Romania.
"Pe 20 septembrie 1992 am sfintit biserica din Vladeni, iar la o saptamana avea sa fie ultima slujba si sa vin la Botosani. Aici am gasit o biserica in stare jalnica la cativa ani dupa ateism, fara gard, imprejmuita cu niste boscheti pe langa care noaptea iti era frica sa treci. Aceste lucruri nu m-au descurajat, cand vrei sa ceva spre slava lui Dumnezeu, Dumnezeu nu te lasa", a spus parintele Grigoras.
"Ziua de astazi este o zi de mare bucurie si traire duhovniceasca, ea se va inscrie in paginile de istorie a parohiei Intampinarea Domnului din Botosani, zi de sfintire si binecuvantare a straduintelor si ostenelilor mele dimpreuna cu credinciosii pe care ii am spre pastorire. Este o zi mare si in calendarul nostru crestin-ortodox, pentru ca praznuim pe Sfintii Constantin si mama sa Elena, care este si al doilea hram al bisericii, hram dorit si de ctitor, Costache Roset si sotia sa Maria, cum citim pe frontispiciul de la intrarea in biserica", a spus celor prezenti parohul Bisericii Roset din Botosani.
Testamentul boierului Roset!
Un moment emotionant l-a constituit citirea testamentului ctitorului bisericii, act care se pastreaza in arhiva parohiei.
"Fiindca necunoscuta este ziua si ceasul in care imi soseste moartea, dupa evangheliceasca porunca a Domnului, care spune: privegheati si va rugati ca nu stim ceasul in care va veni Fiul Omului, pentru aceasta si eu, pacatosul si nevrednicul rob al lui Dumnezeu, Constantin Roset, ajungand cu mila lui Dumnezeu sanatos in varsta de 70 de ani, si gandind ca nestiuta este vremea mortii,
avand mintea intreaga,
am socotit a pune averea mea castigata de mine cu ajutorul Domnului, miscatoare si nemiscata, las iertare la toti oamenii ce mi-au gresit si care nu mi-au gresit, de la care cer si eu asemenea iertare ca orice om ce a gresit in lume,
dupa cum in jos anume se arata:
Sfanta Biserica din targul Botosani, cu hramul Intampinarea Domnului, si a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ce cu ajutorul lui Dumnezeu am inzestrat cu ograda, gradina si toate chiliile ei, inzestrata de mine cu o parte din mosia Tomesti si cu 10 dughene de piatra in targul vitelor,
banii ce se vor gasi randuiesc a se da:
100 galbeni se vor intrebuinta in vremea grelei mele impatimiri, catre sfarsitul meu, in facerea Sfintelor Masle, rugaciunile preotilor pentru iertarea pacatelor mele, moliftele de dezlegare de catre un arhiereu si cu plata doctorilor;
100 de galbeni sa se imparta la femeile vaduve si scapatate;
300 de galbeni cu inmormantarea me, care insa sa nu se faca pompoasa, dupa raul obiceiu, nici in zadarnicia ingamfarii, nesocotind ca trupul ticalosului om merge sub hrana viermilor, ci sa se faca sa se faca ca unui pacatos, cu preot, armandriti;
20 de galbeni sa se imparta la saraci in ziua inmormantarii mele;
50 de galbeni la un arhiereu ca sa slujeasca pe rand 40 de zile la sfanta biserica, sa se slujeasca unde va fi inmormantat trupul meu;
10 galbeni la 2 preoti, un diacon si un eclesiast care vor sluji cu arhiereul cele 40 de zile;
10 galbeni parastase, vin si lumanari in cele 40 de zile", se arata in testamentul lui Costache Roset.
IPS Teofan: "Catre cei cu multe averi din vremurile noastre"
Testamentul ctitorului Bisericii Roset l-a impresionat in mod deosebit pe IPS Teofan, care a anuntat ca va dispune sa fie facut public, cu titlul Catre cei cu multe averi din vremurile noastre.
"M-a impresionat si oarecum m-a pus pe ganduri testamentul acestui boier. Ma gandeam, in timp ce parintele citea o parte din el, sa dau dispozitie colaboratorilor ca in ziarul Lumina sa il tipareasca, sa il publice, poate cu un cuvant inainte intitulat Catre cei cu multe averi din vremurile noastre. Pentru ca asa este, viata noastra este ca un fir de iarba. Astazi este in floare, maine nu isi mai aminteste nimeni de dansul. El o fi fost boier mare. Viata este firava, oricat de mare si puternic a fost, a vazut cum clipa finala se apropie. Daca nu s-ar fi gandit sa zideasca o biserica, daca nu s-ar fi gandit sa lase parte din averea sa vaduvelor scapatate, pentru ca multi barbati mureau la acea vreme in razboi, sau copiilor orfani, sau intretinerii bisericii dupa moartea lui, cine si-ar mai fi adus aminte de el? Ii dam slava lui Dumnezeu, cum si atunci si acum, in ciuda greutatilor de atunci si a celor de acum, cand mai gasim fiinte umane care incearca sa inteleaga cate ceva din tainele acestei vieti", a spus IPS Teofan.
"Identitatea de popor al lui Dumnezeu"
IPS Teofan a adresat apoi credinciosilor un cuvant de imbarbatare, dar si de constientizare asupra rostului si locului fiecaruia, despre identitate.
"Dumnezeu sa binecuvanteze obstea acestei parohii, preotul si enoriasii. Sa va dea putere ca pe zi ce trece sa aveti constiinta, sa avem constiinta, ca identitatea noastra spre care trebuie sa tindem este cea de popor al lui Hristos. Popor al lui Dumnezeu. Frumoasa este identitatea de tata, mama, sot, sotie, preot, mitropolit, prefect, primar, taran, roman. Toate au importanta lor, adancimea lor, frumusetea lor. Insa calitatea de parte a poporului in Dumnezeu, care le cuprinde pe toate cele ce le-am amintit, este cea care nu are legatura cu pamantul, etnia, timpul pe care il traim aici, ci, precum definea Sfantul Apostol Pavel, dragostea care nu are limite de timp si spatiu, asa este si aceasta identitate de popor al lui Dumnezeu, care are nevoie de biserica, de slujba, educatie, sanatate, dar mai ales de dumnezeiasca Liturghie, izvor de ce este mai frumos si mai bun in aceasta lume", a spus IPS Teofan.
"Nu va uitati la diavol, uitati-va la Dumnezeu!"
Protopopul Lucian Leonte i-a multumit IPS Teofan pentru lucrarea duhovniceasca pe care de ani de zile o face pentru botosaneni, insa in cuvantul sau adresat credinciosilor a avertizat si asupra unui alt aspect care, prin amploarea pe care o capata, risca sa duca spre o nejustificata panica asupra populatiei, referindu-se la asa-zisele profetii legate de sfarsitul lumii, care au cuprins si Romania in ultimele zile.
"Raspund la o intrebare: Parinte, ce se intampla la noapte si maine dimineata, ca s-a prezis sfarsitul lumii? Ei bine, dupa cum vedeti, IPS este aici, a slujit Sfanta Liturghie, de aceea ceea ce va spun este ca repet un cuvant pe care o maica l-a spus la Manastirea Sihastria, la o slujba, unde se faceau sfintele rugaciuni de exorcizare, de alungare a celui rau de la una sau doua persoane. Lumea se uita cum cel cuprins de cel rau de chinuia, striga. Maica trece pe acolo, cu treburile ei pe care le avea, si a spus: Nu va uitati la diavol, uitati-va la Dumnezeu! Acesta este rapsunsul: sa ne uitam la Dumnezeu, aici este Dumnezeu, unde este ierarhul, unde este Liturghia, unde sunt preotii, unde sunteti dvs., nu acolo unde un oarecare evanghelist din America a prezis el, citind Biblia ca este sfarsitul lumii", a precizat Protopopul Lucian Leonte.
"Ingaduiti-mi sa multumesc IPS Teofan ca, dupa 2 zile de lucrari la Sfantul Sinod, dupa drumuri, iata-l aici, si nu imi explic niciodata cum este atat de proaspat si linistit incat poate sluji si poate lua mereu o lucrare duhovniceasca de la capat. Ii multumim din suflet ca nu ne uita. Multumim, IPS Teofan, ca de multe ori ne cercetati, spre ridicarea noastra duhovniceasca", a incheiat parintele Protopop Lucian Leonte.
IPS Teofan l-a binecuvantat pe preotul paroh al Bisericii Roset, dupa care s-a oficiat o slujba de pomenire a preotilor.
La final, credinciosii au fost serviti cu vin si sarmale. La slujba a participat si prefectul de Botosani, Cristian Constantin Roman, caruia preotul Gheorghe Grigoras i-a urat La multi ani de ziua onomastica.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu