sâmbătă, 21 mai 2011

Interviu cu Parintele Justin: Tradarile intelectualilor duc la prabusirea noastra. Despre fiara comunista si cele doua mitropolii din Basarabia, unirea celor doua teritorii, scandalul cantecului “Sfanta tinerete”



16 ani grei de incarcerare ca detinut politic in puscariile comuniste l-au apropiat pe Iustin Parvu, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Romaniei inca in viata, de tot ce poate fi numit sacrificiu, nevointa pentru credinta, neam si pentru aproapele. Imediat dupa 1989, pe locul unui stravechi schit de pe vremea lui Petru Rares, din inima muntilor impaduriti ai Neamtului, el a infiintat Manastirea „Petru Voda”, inspre care „curge” intreaga romanitate – de la mic la mare.
Dupa ce ne-am inchinat la moastele unor mucenici din perioada comunista, adapostite cu grija de parintele Iustin in bisericuta schitului de maici, ne-am amintit cutremurati de un alt erou devotat neamului si Bisericii Ortodoxe -Gheorghe Calciu Dumitreasa, care odihneste tot acolo. Apoi, staretul de la Petru Voda” a oferit un interviu in exclusivitate pentru JURNAL.
Prea Cuvioase parinte Iustin Parvu, ati fost foarte indragit de basarabeni, mai ales imediat dupa istoricul 7 aprilie 2009, cand ati adresat un mesaj lui Traian Basescu, in legatura cu drama basarabenilor. Ati cerut atunci presedintelui sa ne sprijine si sa se „impotriveasca fiarei comuniste”. Cum apreciati evolutia lucrurilor? Transformarile ulterioare din RM au fost pe masura asteptarilor Dvs.?
Tineretul nostru este aprins. A facut o palalaie si n-a iesit nimic. Dar astea au fost organizate in mod special, ca sa poata veni, ca sa mai poata lovi in tineri. Tinerii au cazut prada ignorantei. Situatia din Moldova de peste Prut nu se va schimba niciodata, din motivul conjuncturii politice. Asa o Basarabie ne-ar mai trebui… Cum s-o refaci ca sa fie cea de altadata?Romania nu are resurse pentru sine. Dar sa mai vina si cu alte incarcaturi financiare? Ma impresiona odata nationalismul si ideea revenirii la hotarele istorice, insa am ajuns la concluzia ca e o zadarnicie totala. Azi nu trebuie sa ne mai gandim la hotare si la nationalism, ci sa ne rezumam la realizarea omului pentru mantuire. A ne impaca sufletele cu Mantuitorul Hristos este scopul si rostul nostru.
Functionarea celor doua mitropolii ortodoxe in RM a adus dezbinare printre credinciosi. Rusii au pretentiile lor asupra bisericilor noastre, invocand chiar drepturi canonice, pe de o parte. Iar Mitropolia Basarabiei, pe de alta, se vrea a romanilor si invoca legislatia europeana, ce-i permite libertatea activarii. Cum vedeti o rezolvare a acestei situatii?
Mitropoliile au fost, in mod special, asezate in fata lumii ca sa compromita Biserica. Noi nu avem doua mitropolii in Basarabia. Noi avem nevoie de unitatea crestina. Aceasta nu se face cu dihonia. O solutionare a acestor chestiuni e posibila doar in cazul unei situatii politice europene favorabile, pentru ca toate sunt legate de Moscova, fara care nu putem face nicio miscare. Ce poate face Mitropolia Basarabiei cu drepturile sale, stipulate de legislatie? Nu trebuie sa renuntam la ea, ci sa avem mult calm si intelepciune cu care sa ne putem ajuta crestinii nostri basarabeni.
„Nu cred ca unirea RM cu Romania e posibila prin UE”
De ce e dispersata Biserica Ortodoxa, in general?
Forta natiunilor e Biserica. Ai intrat aici si incepi sa stapanesti „portile” ei ce dirijeaza si nu sunt proprii nici Romaniei, nici Bulgariei, nici Rusiei etc. Iudaismul dirijeaza, de fapt.
Mai multi politicieni de prima importanta, in frunte cu presedintele Romaniei, au tot declarat in ultimii ani ca Unirea Basarabiei cu Romania se va face prin intermediul UE. Sunteti de aceeasi parere?
Nu am nicio speranta in aceasta privinta, pentru ca UE, la randul sau, e subordonata altui for superior, pentru care lucreaza si nu face mai mult decat ii dicteaza acela. Sunt niste negustori, care deseori fac panica si descurajare printre cetateni, prin introducerea diverselor „dihonii”. Basarabia este trunchiata, apasata si chinuita de Rasaritul care si-a intins mereu carapacea pestetaranoastra. Eu mi-as dori sa ne unim cu basarabenii prin lupta impotriva pacatelor, a rautatilor dintre noi. Abia atunci cand vom aduce chipul nou al lui Hristos, vom putea sa refacem unitatea spirituala.
Dar fiecare om se va mantui cu neamul sau, spun cartile.
Asa este, dar traim niste vremuri, cand diavolul are un spatiu mare de miscare, a intunecat mintile si ale celor mari, si ale celor mici. Cel mai mult sufera poporul.
Ati adus critici intelectualilor, care s-au distantat de credinta ortodoxa, fiind, totodata, prin egoismul lor si foarte dispersati. Ati spus ca ar fi „cuprinsi de o stare materialista” si ca „ar darama pana si temelia casei stramosesti, ca sa poata supravietui”. Vina mare e doar in ei?
Cel mai repede tradeaza si se corupe un intelectual. Niciodata omul de rand care a dus povara greutatilor neamului n-a fost capabil sa faca asemenea tradari. Intelectualii nostri au facut-o si o fac pana azi. Si asta pentru ca ei sunt interesati foarte mult sa se ridice. Nu se mai satura cu o existenta medie. Vor din ce in ce mai mult. Aceasta a dus si duce la prabusirea noastra. Elita noastra, cu regret, a fost mancata de „iepuri”.
„Daca ar ajunge elita la conducere, ar fi compromisa in 24 de ore”
Cum ati dori sa fie implicati politicienii de pe ambele maluri ale Prutului in rezolvarea problemelor nationale?
Platon a indicat doua directii – a Cetatii Pamantesti si Cetatii Ceresti. El oferea recomandari clare referitoare la cine ar trebui sa conduca un popor. Un popor trebuie condus de cei mai de seama ganditori. Conform teoriei platoniene, este inacceptabil sa existe criterii de influenta a manevrelor politice sau financiare. Or, pe noi cine ne conduce? Elita? Ea nu poate urca atat de sus. Daca s-ar intampla asta, elita ar fi compromisa in 24 de ore. Or, politicienii de azi nu au nicio calitate – decat sa fure si sa minta.
RM ar avea sanse sa fie scoasa de sub comunism?
Comunismul nu va muri niciodata, pentru ca e „asezat” de multa vreme acolo. Este foarte activ in Basarabia. Europa Occidentala e o moscovie intreaga si oricare alegeri din zona noastra sunt doar pentru gloata.
De ce ne faceti atat de pesimisti?
Traim realitatea, ca urmare a celor aproape 50 de ani de comunism. Nu avem nicio sansa sa scapam de el. Unica ce ne ramane este mantuirea. Trebuie sa urmam scoala noastra de innoire moral-spirituala. Iar pentru aceasta ne trebuie preoti distinsi, mame deosebite, oameni care sa ridice poporul prin modelul lor de viata.
„Cu rugaciunile martirilor din puscariile comuniste mai traim noi”
Mereu ne-ati adus ca exemplu vietile eroilor nostri, martirilor care s-au jertfit in inchisorile comuniste.
Am avut tineri care au ajuns la culmea martirajului. Iata aceste modele proaspete – Ionel Mota, Vasile Marin, Valeriu Gafencu (basarabeanul), Mircea Vulcanescu s.a. Ei ne ajuta din Ceruri, cu rugaciunile lor mai traim noi la ora actuala.
Presa a difuzat la un moment dat o stire, potrivit careia, la Manastirea „Petru Voda”, un grup de maicute au fost filmate cantand la aniversarile Dvs. de 90 si 92 de ani imnul legionarilor „Sfanta tinerete legionara”. Aveti convingerea ca Miscarea Legionara a fost benefica pentru Romani?
Istoricii de azi nu spun adevarul despre legionari, pentru ca nici nu cunosc fenomenul acesta in complexitatea sa. Legionarii au omorat milioane de oameni? Nu ei l-au ucis pe Iorga, ci criminalul de la Rasarit. Aparitia legionarilor inRomaniaa insemnat nasterea crestinismului ortodox, matca noastra si n-au avut nimic in comun cu hitlerismul.
Vorbiti mereu despre o elita intelectuala exemplara, legionara, care a imbratisat sacrificiul si jertfa pentru idealurile nationale. Aflam despre moastele unor sfinti care au provenit din randurile prietenilor Dvs. de idei, ajunsi in gropile comune ale sistemului diabolic.
Legionarii au avut succese mari si influenta puternica pana in 1948, cand au fost incarcerati in inchisori. Arestarile lor au fost ultimul argument de existenta a acelei miscari. La Aiud nu au fost numai legionari. A fost tineretul nostru, generatiile din 1948, 1952, pana in 1964. Toti au fost eroi, martiri, care s-au angajat candva – ca au venit in ceasul al noualea, in ceasul al doisprezecelea, numai iconomia lui Dumnezeu stie cum isi va lua fiecare plata dupa ostenelile lui.
Este un eroism sa-i slujesti azi lui Dumnezeu?
E un mare eroism, pentru ca purtam o mare lupta impotriva noastra, adica a pacatelor noastre. Daca noi am face o asemenea curatire a firii noastre, am deveni ingeri si, deci, am stapani noi lumea.
Si, in finalul discutiei noastre va rog sa ne ziceti un cuvant de invatatura, cu un mesaj la care adesea va ganditi.
Pentru ca basarabenii sunt sufletul nostru, noi respiram odata cu ei. M-am nascut cu un sentiment nobil fata de voi. Am avut colegi la Seminarul de la Manastirea Cernica din toate zonele Romaniei, inclusiv de peste Prut. Toti ne-au inspirat lucruri frumoase. Erau foarte legati intre ei. Basarabenii si ardelenii aveau ceata lor. Si le spuneam: „Voi trei-patru faceti comunism, vedeti nimeni sa nu va vada!”. As vrea sa-i vad odata pe fratii nostri uniti.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
„Tara noastra da mucenici si acuma. La noi aici este cea mai inalta „fabrica” de mucenici, pentru ca au grija conducatorii nostri sa ne toarne in „cuptorul” de mucenici. Ortodoxia noastra a fost si este o mucenicie continua. Nu ne vom sterge pacatele pana cand nu vom trece printr-un val aspru de suferinta si prigoana. Si daca azi suntem asa cum suntem, este din cauza ca Dumnezeu vrea sa ne pregateasca neamul ca sa se infatiseze curat, gata spre Inviere. Acolo nu o sa mearga nici bogatul, nici imparatul, nici sluga, nici ostasul, acolo va merge numai cel care va purta haina de nunta a Crestinatatii.”
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
„Cand a intrat in Europa dihonia asta rasariteana, comunismul, terenul era foarte propice pentru introducerea greselilor si ereziilor si ratacirilor. Pentru ca peste Nistru si peste Prut au trecut mereu, val dupa val, vesti despre toata „fericirea” asta bolsevica. La noi in tara a prins foarte putin, pentru ca noi nu am avut oameni care sa cultive comunismul, care nu au avut orientari spre alte lucruri. Noi eram deja orientati spre ce avem de facut, pentru ca imediat dupa primul razboi mondial am avut oameni care au consolidat cultura si viata bisericeasca.”
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
„Sa dea Dumnezeu ca Patimile Domnului, suferintele si persecutiile neamului nostru sa ne dea taria sa infruntam necazurile acestor vremuri, ca sa putem ramane asa cum ne-am nascut in Traditia noastra ortodoxa si sa nu ne rataceasca nimeni cu invataturi straine de duhul evanghelic. Sa ne invredniceasca Domnul de bucuria marturisirii, asa cum au marturisit Pitestiul, Gherla, Aiudul (n. red.: puscariile comuniste de acolo), toti martirii neamului nostru. Vedeti, totusi, pe noi, in inchisoare, comunismul ne-a invatat smerenia, sa fim crestini, sa ne daruim. Ne-a invatat smerenia, scoala cea mai inalta. Astfel de vremuri grele or sa ne aduca smerenia, care este invierea noastra sufleteasca. Prin mandria satanica a comunistilor, noi, de fapt, am castigat daruri duhovnicesti de la Hristos. Asa sa aveti si voi parte de Invierea lui Hristos in inimile voastre.”
Din invataturile parintelui Iustin Parvu
sursa: jurnal.md, de Angelina Olaru

Niciun comentariu:

afişări de pagină