luni, 30 mai 2011

Gaddafi făcea afaceri de mld $ cu MARILE BĂNCI şi COMPANII INTERNAŢIONALE...dar ELITELE* au decis să-l SACRIFICE..căci nu mai au nevoie de el


Citez>Unde a investit Gaddafi banii libienilor: Siemens, General Electric, Deutsche Telekom 

La 30 iunie 2010, fondul suveran Libyan Investment Authority gestiona active in valoare de 53,3 mld. $

De la izbucnirea tensiunilor din Libia, in martie anul curent, care au antrenat loviturile aeriene ale aliatilor occidentali, s-a vorbit despre banii regi­mului Muammar Gaddafi (foto), despre legaturile acestuia cu marile banci si companii mondiale. Organizatia Global Witness a intrat in posesia unui document secret care dezvaluie unde sunt mijloacele plasate de fondul suveran Libyan Investment Authority in actiuni, titluri sau instrumente alternative.

Intr-un comunicat, Global Witness precizeaza ca raportul privind situatia financiara a Libyan Investment Aut­ho­rity (LIA) la 30 iunie 2010 a ajuns in posesia ONG-ului ca urmare a unei scurgeri de informatii. Din cifrele prezentate reiese ca, la data respectiva, volumul mijloacelor gestionate de LIA se ridica la 53,3 mld. $. Comparativ cu pri­mul trimestru al anului 2001, inseamna o scadere de 4,5%. Cea mai mare parte a acestor mijloace erau detinute:
Peste 60% in depozite
Aproximativ 17% in actiuni
12% in instrumente derivate (fonduri speculative, produse structurale etc.)
Aproape 10% - in obligatiuni.

Global Witness identifica printre principalii bancheri occidentali ai regimului Gaddafi bancile britanica HSBC si americana Goldman Sachs. In plus, din documentele publicate de Global Witness reiese ca o stransa col­a­bo­rare de afaceri lega LIA de alte ins­ti­tutii bancare de renume ale lumii, precum JP Morgan, Societe Generale, BNP Paribas, UniCredit. Comentand, presa franceza estima ca, dupa toate pro­babilitatile, Societe Generale ar fi dorit ca povestea sa ramana ascunsa printre hartii. De la inghetarea bunu­rilor libiene, la inceputul acestui an, banca franceza s-a aratat discreta in privinta investitiilor efectuate de LIA, a caror valoare insumata reprezinta 1,8 mld. $. In total, JP Morgan si Goldman Sachs, alaturi de Credit Suisse si HSBC (cea mai mare banca europeana) au gesti­onat active financiare ale LIA de 5 mld. $.

Royal Bank of Scotland, Goldman Sachs, BASF

Astfel, la 30 iunie 2010, fondul libian de investitii detinea in zeci de conturi deschise la HSBC in total 293 mil. $, iar in fondurile gestionate de institutia britanica alte 275 mil. $; in conturile altei banci britanice - Royal Bank of Scotland - se aflau peste 110 mil. $, iar in cele ale Goldman Sachs - 182 mil. $. Fondul suveran libian, la care participa activ, potrivit unor surse concordante, familia Gaddafi, detine, de asemenea, o mare parte din numerar - aproximativ 19 mld. $ - in bancile libiene si alte banci arabe. In acelasi timp, alte aproape 4 mld. $ se regasesc sub forma de produse struc­turale inclusiv in banci occidentale.

In ceea ce priveste investitiile in actiunile unor mari companii de importanta strategica, in document se regasesc nume cu greutate in economia mon­diala, de la UniCredit, ENI si Fin­me­ccanica la concernele germane Siemens si BASF, editura britanica Pearson sau grupul de media francez Lagardere. Nu lipsesc, de asemenea, companiile rusesti Rusal si Norilski Nickel. Mult mai vasta, la rubrica investitii nestrategice figu­reaza grupurile americane General Electric, Pfizer, AT&T, Citigroup, ger­mane Allianz, Bayer, RWE, Deutsche Telekom, britanice British Petroleum, Vodafone, franceze France Telecom si Vivendi.

In acest context, cotidianul „Finan­cial Times” scria ca Libia a pierdut miliarde de dolari investiti prin inter­mediul fondului sau suveran in instru­mentele financiare ale marilor banci occidentale. Citand un raport secret al guvernului libian, ziarul noteaza, printre altele, ca investitiile in produse bancare si investitionale au scazut de la 5 mld. $ la 3,5 mld. $, iar valoarea celor 1,8 mld. $ depuse la Societe Generale s-a redus la 1,05 mld. $.


sursa:http://blog-crestin-ortodox.blogspot.com

Niciun comentariu:

afişări de pagină