sâmbătă, 9 aprilie 2011

MONOGRAFIA Bisericii “Sf. Dumitru” din satul Sarafinesti



Biserica din satul Serafinesti este construita din caramida si piatra, fundatia si temelia din beton armat. Constructia bisericii a inceput in anul 1936 la staruinta si indemnul fostului preot de atunci Constantin Simionescu, ajutat de Consiliul Parohiei in frunte cu epitropii Ioan Dascalu, om devotat pentru constructia bisericii, apoi Gh. Patrar stalp si reazem al constructiei, precum si Vasile Munteanu, ales dupa Gh. Patrar ca epitrop, care au dat tot sprijinul pana la terminarea bisericii, impreuna cu Membrii Consiliului Parohial si credinciosii intregului sat.
Constructia s-a terminat  in anul 1966  si a fost sfintita de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit al Moldovei si Sucevei Dr. Iustin Moisescu, inconjurat de un sobor de preoti in frunte cu P.S. Vicar Irineu Craciunas, P.S. Protoiereu al Raionului Botosani preot Mihai Gheorghiu , fostul preot paroh Constantin Simionescu , pr. Gh. Hutupas dela parohia Icuseni, pr. Ioan Paveliuc de la parohia Corni si actualul pr.paroh Vasile Nita ,diaconii Merescan si Sofian de la Sf.Mitropolie Iasi si diaconul Gh.Lungu de la biserica Uspenia din Botosani. Sfintirea bisericii s-a facut in ziua de 6 noiembrie 1966, cand s-au adunat un mare numar de credinciosi si au ascultat cu multa luare aminte cuvantul de indrumare al I.P.S.Mitropolit.
Actualmente in biserica noua sfintita se slujeste de aproape un an de zile  si este inzestrata cu toate cele necesare cultului .
Biserica este acoperita cu table si are 3 incaperi:pronaos, naos si altar.Biserica are 2 turle,                                 din care una in partea dreapta folosita de clopotnita.Trecand la partea exterioara vom arata ca are forma de cruce, iar fatada este prevazuta cu un support sustinut de 4 coloane cilindrice, intrarea facandu-se prin partea de apus.In pronaus se afla 4 ferestre asezate cate 2 pe parti .
Nausul are 8 ferestre asezate cate 3 la absidesi cate un ape parti, iar altarul are 2 ferestre.Toate usile si ferestrele bisericii sunt construite in arc bizantin.Altarul este prevazut cu o iesre in exterior.Aceasta biserica are 20 de metri inaltime cu tot cu turle iar ia propriu-zi are 12 meri inaltime.Maretia acestei biserici face sa se vada de la o distant destul de indepartata.Biserica este lipsita de picture morale.
Catapeteasma este stramutata de la biserica veche si este formata din trei randuri de icoane si portal, sculptata cu flori si Frunze poleite. Usile imparatesti sunt sculptate la fel ca si catapeteasma. Pe icoanele Mantuitorului Iisus si a Maicii Domnului de la catapeteasma se gaseste urmatoarea inscriptie :”S-a facut cu cheltuiala Domniei Sale Costache Sin Petrovici Cociorvan ,spre pomenire “ .1973.”Ioan Radovici Zugrav “.
Biserica este inzestrata cu toate obiectele necesare cultului divin, care s-au stramutat de la biserica veche.
Preotii care au slujit la aceasta parohie si care se cunosc din scriptele parohiei sunt urmatorii:Pr.Alexandru Teodorescu, pr.Vasile Mares ,pr. Toma Ionescu , iar din anul 1930 pr.Constantin Simionescu care a pus temelia constructiei acestei biserici si care a lucrat cu rabna pana la iesirea la pensie in anul 1965.
Din anul 1965 a activat ca preot P.C. Vasile Nita pana in anul 1974. Din acest an a fost numit P.C. preot Petrovici Ioan pana in anul 1997 .In timpul sau a fost executata lucrarea de tencuire exterioara a bisericii.
Incepand cu data de 21 – 11-1997 am fost numit preot paroh la aceasta parohie.Din vara anului 1998 s-a inceput concomitent constructia casei parohiale din Sarafinesti si a bisericii din filia Mesteacan. Casa parohiala a fost finalizata in anul 1999 , iar biserica din filia Mesteacan in anul2005.Odata cu predarea bisericii din filia  Mesteacan , grija preotului sa indreptat spre biserica din parohie.In anul 2006 cu fonduri colectate din parohie , pentru asigurarea confortului termic  s-a dotat biserica cu o central pe lemne.Cu sprijinul primariei am reusit imprejmuirea terenului cimitir din sat .In anul 2008 cu fonduri colectate din parohie am reusit sa inlocuim acoperisul bisericiii din sat cu table zincata .
In vara anului 2010 s-au inceput lucrarile noului asezamant social, lucrari ce se vor finalize in anii urmatori.Intentionam sa inlocuim geamurile bisericii ci tamplarie de tip PVC. Intentionam sa demaram lucrarile de pregatire pentru pictarea bisericii in functie de posibilitatile material. Aceasta lucrare implica un effort financiar enorm care depaseste posibilitatile enoriasilor nostril, rugand pe aceasta cale sa ne ajute orice om de buna credinta da infrumutesarea locasului de cult.
Mentionam ca biserica nu a fost pictata niciodata, doritorii pot sa ne ajute donand din putinul lor pentru pictura in contul  R049BRDE070SV13725600700, deschis la BRD Botosani.

Niciun comentariu:

afişări de pagină