Micuțul Raul-Bogdan este mezinul familiei Petruşca, are 5 ani și este, așa cum arată și numele, un dar de la Dumnezeu, un copil dorit și așteptat îndelung. Vreme de 5 ani părinții lui au încercat o mulțime de tratamente pentru a avea un copil, dar toate acestea rămâneau fără răspuns. Însă, cum toate cele cu neputință la oameni sunt cu putință la Dumnezeu, Raul a prins viață la exact un an și jumătate din momentul în care medicii le-au comunicat părinților că nu au cum să îi ajute.
Din nefericire, sarcina mamei a fost una dificilă, cu multe probleme, aceasta fiind obligată să rămână imobilizată la pat de când se afla la o lună și jumătate de sarcină și până la naștere. Deoarece sarcina era una problematică, având multe complicații ce puteau pune în pericol viața mamei, medicii i-au propus acesteia de mai multe ori să renunțe, convinși fiind că micuțul nu va supraviețui pe toată durata sarcinii. În ciuda tuturor insistențelor, părinții au refuzat cu vehemență orice propunere de întrerupere a sarcinii. Ca urmare a unei hemoragii extrem de puternice, Raul s-a născut prematur la numai 6 luni și jumătate, mama lui fiind internată la terapie intensivă vreme de 10 zile din cauza unor probleme datorate pierderilor masive de sânge.
Datorită prematurității, la naștere copilul avea o greutate de 1,6 kg și numai unul dintre plămâni era dezvoltat complet. Din acest motiv micuțul a fost nevoit să rămână la incubator vreme de 3 săptămâni, în primele două fiind conectat la un aparat de oxigen. În primele trei săptămâni de viață, Raul s-a dezvoltat foarte bine. La externare i s-a făcut chiar și un ecograf care atesta că micuțul nu are nicio problemă la fontanelă şi a fost declarat perfect sănătos, neavând nicio altă mențiune înafară de prematuritatea de gradul II.
După externare, Raul a rămas sub supravegherea unui medic pediatru care îl controla de 2 ori pe lună, iar după 4 luni copilul avea greutatea şi înălţimea unuia născut la termen. Cu toate acestea, în acea perioadă mama lui Raul a sesizat că micuţul nu dezvoltase toate aptitudinile motorii aferente vârstei. La 8 luni nu se rostogolea, nu stătea în șezut, dar, totuși, dacă era susținut în poziție verticală stătea pe vârfuri.
Acela a fost momentul în care părinții au decis să ceară părerea unui medic specialist de la Cluj, care l-a diagnosticat pe Raul cu paralizie cerebrală cu parapareză spastică, asigurându-i că până la 2 ani va fi perfect sănătos. În perioada următoare Raul a trecut prin ședințe zilnice de kinetoterapie, la care a răspuns foarte bine, și controale periodice din 3 în 3 luni.
În jurul vârstei de 1 an și 2 luni a început să se rostogolească, iar în jurul vârstei de 2 ani an mergea în patru labe. Încurajați de aceste progrese, părinții au intensificat și diversificat tratamentul și astfel, Raul, în paralel cu kinetoterapia, a urmat și ședințe de hidroterapie, masaj și reflexoterapie. De asemenea, tot în acea perioadă, i s-a administrat și tratament medicamentos (tonotil și vitamina B).
În jurul vârstei de un an face o bronșită, fiind diagnosticat cu astm bronșitic asociat cu o rinită alergică. De asemenea datorită statisticității ridicate, în decursul timpului, Raul a dobândit și alte afecțiuni aflate în conexiune cu parapareza spastică completă cronică precum: tulburare de dezvoltare a funcției motorii, dificultăți de mers, neclasificate altundeva, picior strâmb, calcaoneovaros, strabism convergent concomitent, hipermetropie.
În martie 2009 pleacă la Viena pentru efectuarea RMN-ului şi a unei electro-encefalograme, urmând ca la numai câteva luni să plece în Ucraina pentru recuperare la o clinică din Kiev. La sfatul medicilor germani de acolo, după revenirea acasă au intensificat kinetoterapia la 4 ore, 2 ore dimineața și 2 seara, intercalate cu bazin și piscină.
Datorită oxigenului ce i-a fost administrat în primele săptămâni de viață, fără a-i proteja ochii, Raul a dezvoltat și un strabism bilateral necesitând să fie operat în 2010 pentru a corecta și acest defect vizual.
De la vârsta de 3 ani Raul merge alternativ, odată pe an, fie la Kiev unde face kinetoterapie, fie la Viena unde face hipoterapie, o terapie cu cai care să-l ajute să îşi îndrepte coloana vertebrală, să deprindă poziția corectă, să socializeze şi să capete încredere în el-însuși.
Între 3 și 4 ani și jumătate, Raul a trecut prin 5 intervenții cu botox pentru reducerea spasticității. Ca urmare a acestora, Raul a putut intensifica reflexoterapia la 3 ședințe pe zi și de asemenea, împachetările zilnice cu parafină și hidroterapia de 2 ori pe zi.
În noiembrie 2011 a făcut un status epileptic de 20 de minute din cauza toxicității unui medicament, urmările acestuia fiind foarte grave atât din punct de vedere neuro-motor, cât și a funcției cognitive (capacitatea de reacție), fiind ulterior diagnosticat cu epilepsie și supravegheat de un specialist care i-a prescris tratamentul aferent necesitaților lui.
În octombrie 2012, ca urmare a amplificării spasticității, părinții au decis să facă un set de investigații care a evidențiat o subluxație bilaterală la șold ce rămăsese nedepistată în ciuda tuturor radiografiilor anterioare.
După ce mai mulți medici le-au sugerat necesitatea urgență a unei intervenții chirurgicale, în noiembrie 2012 părinții au luat legătura cu medicii de la Centrul pentru Paralizii Cerebrale și Spasticitate a Spitalului de Pediatrie St. Louis din Missouri, California, care au acceptat să preia cazul, făcând tot ceea ce le stă în putință pentru a-i oferi lui Raul intervenția chirurgicală și tratamentul de care are nevoie.
în prezent, Raul are 5 ani și este un copil isteț, comunicativ, sociabil și curios, ce descoperă alături de colegii săi primele taine ale cunoașterii, întro grădiniță cu program normal din Municipiul Baia Mare. Operația ce i-ar putea oferi lui Raul o copilărie fericită și o viață activă asemeni celorlalți copii de vârsta lui se numește Rizotomie Dorsală Selectivă și are ca țel reducerea sau eliminarea spasticității și îmbunătățirea funcționării sistemului locomotor prin stimularea electrică a canalelor nervoase din măduva spinării, precum și înlăturarea chirurgicală a blocajelor ce pot împiedica impulsurile nervoase trimise din șira spinării către mușchi și membre.
Raul este deja programat pentru efectuarea intervenției pe 12 martie 2013, dar are nevoie de noi pentru a putea strânge cei 36 000 $ care îi mai lipsesc, bani ce trebuie virați în contul spitalului înainte de 25 februarie 2013.
Prin fiecare donație prin postarea banner-elor sau prin promovarea cazului, fiecare dintre dumneavoastră contribuie cu un pas spre împlinirea celui mai mare vis al lui Raul, oferindu-i șansa de a se plimba alături de cățelușa lui, fără a mai avea nevoie de un însoțitor.
Source: http://raulpetrusca.com/despre-raul/povestea-lui-raul.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu