miercuri, 10 august 2011

O noaua asezare monahala in jud.Botosani-Schitul “Inaltarea Sfintei Cruci” – Lebada, Botosani.

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a vizitat duminica, 31 iulie, Schitul “Inaltarea Sfintei Cruci” – Lebada al Manastirii Guranda din judetul Botoşani. Cu acest prilej, Inalt Preasfintia Sa a asezat pe sfanta masa a lacasului de inchinaciune de aici sfantul antimis. “Inalt Preasfintitul Teofan a venit sa incurajeze noua obste care exista acolo si pentru a da binecuvantarea pentru slujirea Sfintei Liturghii, care consta in daruirea sfantului antimis. Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a indemnat obstea sa aiba in vedere viata duhovniceasca si a fagaduit ca va veni sa slujeasca Sfanta Liturghie in biserica schitului”, a relatat, pentru Ziarul Lumina, arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botosani.

Asezarea monahala de la Lebada a fost ridicata de Ionel Tampau, om de afaceri din Botosani, fiind o constructie in stil maramuresean, copie dupa Manastirea Barsana din judetul Maramures. Infiintarea schitului a avut loc dupa ce au fost transferate doua monahii de la Manastirea Guranda.

Pe langa biserica propriu-zisa mai exista si o casa monahala care cuprinde corp de chilii si trapeza. Obstea va tine randuiala celor sapte Laude, iar atunci cand va fi posibil se va savarsi Sfanta Liturghie. In incinta schitului va functiona un atelier de croitorie.

“Constructia schitului a inceput in anul 2000, realizandu-se o lucrare frumoasa, fiind intocmita toata documentatia necesara. In prezent sunt patru monahii care incearca sa dea viata duhovniceasca noului schit, sub conducerea monahiei Paisia Ababei, egumena asezarii monahale. Duhovnicul obstii va fi la Manastirea Popauti, pana cand se va randui un ieromonah care sa se dedice special deservirii schitului”, a explicat arhim. Ioan Harpa.

La Schitul Lebada se poate ajunge prin cartierul Lebada din Botosani, fiind situat la o distanta de cinci kilometri de drumul european E 58.
sursa:caietu lui Florin

Niciun comentariu:

afişări de pagină