marți, 12 iulie 2011


ADIO INTERNETULUI NEUTRU şi LIBER: În SUA dacă descarci filme şi muzică ilegal, rămâi fără internet

Citez>Lupta împotriva pirateriei ia amploare: Descarci filme şi muzică ilegal, rămâi fără internet 

Cei mai mari furnizori de internet din SUA s-au alăturat luptei împotriva piraţilor de internet, iar americanii care descărcau până acum filme şi muzică, ilegal, se vor trezi fără conexiune la internet.

Companiile furnizoare de internet Comcast, Cablevision, Verizon şi Time Warner Cable au ajuns la un acord cu Recording Industry Association Of America (RIAA) asociația care reprezintă cea mai mare parte a industriei muzicale și este responsabilă de certificarea vânzărurilor record din Statele Unite ale Americii şi cu Motion Picture Association of America (MPAA – Asociaţia Americană a Filmelor), după ani de negocieri.

Mitch Bainwol, CEO RIAA, declara în luna decembrie a anului 2008 că nu va mai căuta să intenteze procese utilizatorilor, ci va încerca să îi convingă pe furnizorii de internet să colaboreze cu ei. Astfel, după trei ani de negocieri, cei mai mari furnizori de internet din SUA au ales să se alăture lupte împotriva pirateriei, transformându-se în poliţişti ai internetului.

Ce se întâmplă cu cei care descarcă ilegal

Furnizorii de internet vor trimite iniţial mai multe notificări şi avertismente celor suspectaţi că descarcă ilegal muzică şi filme. Dacă aceste avertismente sunt ignorate atunci furnizorii vor lua măsuri mai dure precum limitarea accesului la internet sau chiar blocarea totală a acestuia.

“Utilizatorii au dreptul să ştie dacă conexiunea lor la internet este folosită pentru download ilegal sau dacă activitatea lor online încalcă drepturile de autor, pentru a putea corecta aceste lucruri”, potrivit lui James Assey, vicepreşedinte al National Cable & Telecommunications Association, care reprezintă furnizorii de internet.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a afirmat în mai multe rânduri că proprietatea intelectuală este importantă pentru ţară şi pentru economie şi a promis că va lua măsuri împotriva pirateriei.

Pirateria digitală costă Statele Unite 16 miliarde de dolari pe an, conform companiilor din industria muzicală şi cea de film.

Pirateria în România
Conform unui studiu referitor la pirateria online realizat de compania TERA Consultants din Paris, UE va pierde, în următorii cinci ani, peste un milion de slujbe şi până la 240 de miliarde de euro din cauza descărcărilor ilegale de conţinut pe Internet.

Ţara noastră se află pe primul loc în topul ţărilor monitorizate de IFPI -International Federation of the Phonographic Industry. În fiecare zi, în jur de 80.000 de utilizatorii DC++ sunt înregistraţi pe huburi, cifră care creşte câteodată la 100.000 de utilizatori în orele serii şi la sfârşit de săptămână.

Piraţii de pe Internet riscă între 1 şi 4 ani de închisoare sau amendă. Aceştia rămân totodată fără calculatoare, riscând chiar sa fie actionaţi în judecată de cei care deţin drepturile de autor. Dacă se decide neînceperea urmăririi penale, deţinătorii de drepturi pot cere despăgubiri pe cale civilă.

Niciun comentariu:

afişări de pagină