miercuri, 29 iunie 2011

Sărbătoarea Sfinților apostoli Petru și Pavel


Biserica Ortodoxa Romana ii praznuieste pe cei doi sfinti Apostoli martirizati in anul 67 dupa Hristos. Cei doi Apostoli care au propovaduit Evanghelia Mantuitorului, cu mare chemare, sunt socotiti intaistatatori intre cei 12 Apostoli. Dedicandu-si viata pentru a anunta Cuvantul lui Dumnezeu popoarelor pagane, Sfantul Petru avea sa fie rastignit cu capul in jos, iar Sfantului Apostol Pavel i s-a taiat capul, in aceeasi zi de 29 iunie a anului 67, din porunca imparatului Nero.
Pe locul unde Apostolul Pavel a fost martirizat, a fost zidita basilica San Paulo, precizandu-se ca aceasta este in afara zidurilor cetatii.
Acolo unde crestinii au stiut ca Apostolul Petru a fost crucificat, au ridicat basilica San Petro, tot in Roma. De obicei, in iconografie cei doi sfinti Apostoli sunt reprezentati tinand cheile imparatiei cerurilor, respectiv o sabie sau o carte. Cheile pe care le tine in mana Sfantul Apostol Petru, ale imparatiei cerurilor, oferite de Iisus Hristos sunt, totodata, in aceeasi arie simbolica, fundamentul pe care avea sa fie cladita Biserica crestina.
 ”Tu esti Petru si pe aceasta piatra voi zidi Biserica Mea si portile iadului nu o vor birui si iti voi da tie cheile imparatiei cerurilor”, i-a spus Hristos Apostolului Petru (Mat. XVI, 18-19). In acest moment, Apostolul Petru primeste acest nume, pana atunci fiul lui Iona chemandu-se Simon. Sfantul Petru era de loc din Betsaida, Galileea.
Fratele sau mai mare, Andrei, a fost cel dintai chemat de Dumnezeu la lucrarea apostolica. Dupa Ziua Cincizecimii, cand a fost intemeiata Biserica Crestina, Apostolul Petru a dus invatatura Evangheliei prin numeroase locuri precum Capadochia, Pont, Bitinia, Galitia, pana la Roma.
Aici a fost martirizat, ridicandu-se la cele vesnice. De la Petru au ramas doua epistole. Apostolul neamurilor, cum este supranumit Sfantul Apostol Pavel, a propovaduit Evanghelia in special paganilor din Spania, Britania, Asia si Roma. Inainte de a fi botezat de Hristos cu numele de Pavel, apostolul purta numele de Saul si era un invederat capatuitor de crestini.
Dar, pe drumul Damascului, Hristos il aduce in lumina credintei pe care o va purta cu mai mare desavarsire. Apostolul Pavel a lasat 14 epistole sobornicesti. A fost martirizat prin taierea capului, la Roma, in vremea lui Nero.

Niciun comentariu:

afişări de pagină