luni, 13 iunie 2011

Hramul Biserici "Sfanta Treime" Botosani

Biserica"Sfanta Treime "din Municipiu Botosani si-a sarbatorit Hramul.Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiata de Prea Sfintitul Arhiepiscop Vicar Calinic Botosaneanul cu un sobor de preoti si monahi.Raspunsurile la strana au fost date de Corul Psaltic"Macarie Ieromonahul"din Suceava.La sfarsitul slubei sa citit si rugaciuni de dezlegare a tuturor pacatelor de catre P.S.Calinic Botosaneanul.
 P.C. Gheroghiţă Bădărău: - Credinţa în Sfânta Treime este temeiul învăţăturii creştine, este marea Taină a Bisericii noastre.
        Deşi nu vom putea pătrunde niciodată în Taina Sfintei Treimi, vom încerca să prezentăm câteva lucruri care se referă la aceasta, în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie.
        În Vechiul Testament avem o primă mărturie despre Taina Sfintei Treimi, ea fiind prefigurată chiar de la crearea lumii: „ Să facem om după chipul şi asemănarea Noastră.” (Facere, 1, 26).
        Mai târziu Dumnezeu Se arată Patriarhului Avraam la stejarul din Mamvri, sub chipul a trei bărbaţi.
        În Noul Testament, chiar la Buna Vestire, Îngerul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu Tatăl la Fecioara Maria ca să-i aducă vestea cea bună că va naşte pe Fiul, iar Duhul Sfânt Se va pogorî peste ea. (Luca, 1, 26 -41).
        La Botezul Domnului a avut loc însăşi arătarea Sfintei Treimi sau Epifania. Fiul Se botează în apa Iordanului, Tatăl a grăit din cer „ Iată Fiul Meu Cel iubit” iar Duhul Sfânt S-a arătat în chip de porumbel (Matei, 3, 16 – 17).
        Iar Mântuitorul Iisus Hristos, înainte de Înălţarea Sa la cer, a trimis pe Sfinţii Apostoli să vestească Evanghelia la toate neamurile şi să le boteze în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. (Matei 18, 19).
        Învăţătura despre Sfânta Treime a fost formulată de Sfinţii Părinţi la primele Sinoade Ecumenice din anii 325 - 381, când au alcătuit Simbolul de Credinţă sau Crezul pe care-l rostim la fiecare Sfântă Liturghie, la Botez sau în alte împrejurări. Prin Simbolul de Credinţă noi credem şi Îl mărturisim pe Dumnezeu Unic în Fiinţă dar Întreit în Persoane: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Deci aceste Trei Persoane sau Ipostasuri dumnezeieşti alcătuiesc Sfânta Treime, Taina cea de nepătruns cu mintea omenească dar pe care o acceptăm prin credinţa noastră.
        Rep: - Părinte, în decursul unui an de la precedentul Hram al bisericii au apărut multe şi frumoase noutăţi în construcţia bisericii păstorită de Sfinţia voastră, care se ridică în municipiul Botoşani.
        - Deocamdată noi slujim la demisol Sfânta Liturghie şi celelalte servicii divine. Începând cu 30 aprilie am reluat lucrările la biserica mare. Avem în custodie deja materiale în valoare de 2 miliarde lei constând în fier de toate dimensiunile şi ciment. De asemenea ne-am pus în plan – dar cunoaştem că planul îl face întotdeauna bunul şi milostivul Dumnezeu – ca în toamnă să ajungem la acoperiş. Numai manopera din acest an ne costă 4 miliarde lei vechi. Lucrarea este executată de o firmă deosebită din Botoşani, şi anume VICTOR CONSTRUCT. Am continuat lucrările şi la gardul bisericii, unde până în prezent am investit suma de 150 milioane lei vechi. De asemenea, s-a achiziţionat pentru Sfânta Biserică, prin donaţia familiei Tudor Gheorghe o staţie de amplificare nouă, performantă. Prin eforturile parohie noastre am instalat un sistem de alarmare antiefracţie cât şi sisteme contra incendiilor cum prevăd şi normativele în vigoare. La ferestrele demisolului s-a montat tâmplărie termopan în valoare de 60 milioane lei vechi şi gratii de fier forjat de alte 20 de milioane.
        - Sunt lucrări pe care le-aţi făcut şi multe pe care vi le-aţi programat. Credeţi că veţi face faţă?
        - Prin toate slujbele pe care le facem noi cerem ajutorul divin. Dar în acelaşi timp cerem şi ajutorul enoriaşilor. Avem şansa şi bucuria ca şi primăria municipiului Botoşani împreună cu Consiliul local să ne ajute. Mai ales prin grija domnului primar, Cătălin Mugurel Flutur, în fiecare an oficialităţile locale au în vedere biserica noastră cât şi celelalte biserici din Botoşani. Pentru anul 2007 Primăria municipiului Botoşani a acordat suma de 300 milioane lei vechi pentru a ne ajuta în finalizarea lucrărilor.
        - Părinte, urmaţi după un preot vrednic, părintele Marian Timofte, mult iubit, care mai vine de la Iaşi şi slujeşte şi la Parohia „Sfânta Treime” din Botoşani.
        - Într-adevăr a fost o sarcină extrem de grea să-i urmez părintelui Marian Timofte, în sensul în care trebuia să continui în acelaşi ritm şi cu aceeaşi râvnă lucrările la biserică. De aceea nici nu am vrut cumva să ignor acest lucru. Îl felicit pe părintele Marian Timofte pentru ceea ce a făcut. În După un an şi câteva luni de când am venit cred că totuşi se poate vedea că s-au făcut lucruri deosebite şi sperăm, în continuare să facem lucruri minunate. Am putea numi Biserica „Sfânta Tremie” o adevărată catedrală, la dimensiunile pe care le are – 40 de metri lungime, 43 înălţime şi 16 metri lăţime. Biserica „Sfânta Treime” va fi un reper deosebit pentru municipiul Botoşani! 

sursa :Gazeta Crestina-Protopopiatul Botosani

Niciun comentariu:

afişări de pagină