luni, 16 mai 2011

I.P.S Teofan la Botosani de Sfinti Imparati "Constantin si mama sa Elena"


Sâmbătă, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, începând cu ora 08.30, va avea loc resfinţirea Bisericii „Întâmpinarea Domnului” (Rosetti) din municipiul Botoşani. Slujba va fi oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
 Cu acest prilej, va fi adusă spre închinare de la Iaşi racla cu moaştele mai multor sfinţi ce se află în Catedrala Mitropolitană a Moldovei. Pe lângă soborul slujitorilor sfinţiţi, vor fi prezente la acest deosebit eveniment şi oficialităţi centrale şi locale, precum şi credincioşi pelerini din alte zone ale ţării. 

Biserica “Intampinarea Domnului”, sau Biserica “Roset” (“Rosetti”) asa cum este ea cunoscuta de catre botosaneni, isi sarbatoreste astazi hramul.
Ctitorita in 1826 de Spatarul Constantin Roset si sotia sa, Maria, Biserica“Roset” este construita in stil bizantin si neoclasic, arhitectura sa imbina canoanele vitruviene cu structura traditionala a triconcului, figurand in lista monumentelor istorice, cod L.M.I. 07.B.072.
In pisania de deasupra usii locasului de cult sunt inscriptionate urmatoarele:„Vezi, dumneata, o, cititorule, ca aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica ce se numeste si se praznuieste hramul Intampinarii Domnului Hristos si a Sfintilor Imparati Constantin si Elena, este din temelie lucrata prin osardia si cheltuiala d-sale spatarul Constantin Roset si sotia d-sale, Maria, nascuta Gheuca, ca sa le fie spre vesnica pomenire, la 1826, iulie, 5″.
  
Cel de-al doilea hram al Bisericii “Roset” se sarbatoreste la 21 mai, de ziua“Sfintilor Imparati Constantin si Elena”.

Niciun comentariu:

afişări de pagină