miercuri, 11 mai 2011

7 ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Dionisie Ignat de la Colciu



Astazi, 11 mai, se implinesc 7 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Dionisie Ignat de la Chilia Colciu din Sfantul Munte Athos. La Chilia Sfantul Gheorghe din Colciu s-a oficiat o slujba de parastas pentru Parintele Dionisie.
Parintele Dionisie Ignat a trecut la cele vesnice in 11 mai 2004, dupa 77 de ani de nevointa in Sfantul Munte Athos si 58 de ani ca duhovnic si mangaietor de suflete.
Vesnica lui pomenire si Dumnezeu sa-l odihneasca intru Imparatia Sa!

Parintele Dionisie s-a nascut in anul 1909, in comuna Vorniceni din judetul Botosani, intr-o familie de agricultori cu opt copii. Tatal, Ioan, om foarte credincios, moare de tanar, astfel ca Dumitru - numele de mirean al parintelui Dionisie - nu si-l amintea prea bine. La 6 septembrie 1926 intra in Sfantul Munte, la doar 17 ani. Face un scurt pelerinaj - impreuna cu fratele sau de trup, parintele Ghimnazie, si cu inca 2 mireni - dupa care incearca sa se stabileasca la schitul romanesc Prodromul, dar nu sunt primiti.
In 1927 cumpara, impreuna cu un calugar roman - schimonahul Sebastian, chilia Bunavestire de langa manastirea Pantocrator. In acelasi an este tuns in monahism si primeste numele Dionisie, iar fratele sau dupa trup Ghimnazie este preotit. In 1933 trece la cele vesnice staretul Sebastian, iar fratii Ignat merg la chilia "Sf. Tihon de Zadonsk" din Capsala, la Staretul Ghedeon. In 1937 vin la chilia "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Colciu, iar parintele Dionisie este hirotonit intru preot, duhovnic devenind abia in 1945. A avut ca duhovnici parinti precum ieromonahul Antipa Dinescu, Elisei Cilipiu, Dometie Trihenea s.a., ajungand, prin mila lui Dumnezeu, el insusi un mare duhovnic, unul dintre cei mai cautati indrumatori duhovnicesti din Athos. Multi stareti, ieromonahi, pustnici si monahi din Sfantul Munte l-au avut duhovnic.

Miercuri, 12 mai 2004, a fost inmormantat Pr. Dionisie Ignat, unul dintre cei mai mari duhovnici ai Sfantului Munte Athos. Ieromonahul roman a trecut la cele vesnice marti seara, de fata fiind si unul dintre ucenicii Parintelui Dionisie, Episcopul Siluan Marsilianul (care a venit din Franta pentru a se inchina cateva zile la Sfântul Munte) si obstea chiliei romanesti "Sf. Mare Mucenic Gheorghe". De remarcat ca printre cei care au fost prezenti la inmormantarea Ieromonahului Dionisie Ignat s-a numarat si mostenitorul coroanei britanice, Printul Charles.

Niciun comentariu:

afişări de pagină